Венесуела вводить податок на надприбуток для іноземних нафтових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела вводить податок на надприбуток для іноземних нафтових компаній

Казна та Політика
103
Національна асамблея Венесуели остаточно схвалила законопроект про податок на надприбуток іноземних нафтових компаній, що працюють в країні.
Згідно з цим заходом, компанії будуть зобов'язані віддавати до казни Венесуели 50% від надприбутку, якщо середньомісячна ціна нафти сорту Brent перевищує 70 дол./бар., передає Associated Press.
За умови перевищення середньомісячного котирування нафти Brent над рівнем в 100 дол./бар. ставка нового податку збільшується до 60%.
Нагадаємо, про ідею введення нового податку на надприбуток іноземних компаній у зв'язку з різким дорожчанням нафти президент Венесуели Уго Чавес вперше повідомив наприкінці березня. На думку венесуельського лідера, новий податок є справедливою мірою, оскільки надприбутки нафтових компаній від подорожчання нафти не є наслідком вкладення додаткових фінансових або трудових витрат.
Нагадаємо, з моменту приходу до влади в 1999 р. У.Чавес постійно збільшує ступінь державного контролю над нафтовою промисловістю. У спільних проектах іноземним компаніям залишена лише міноритарна частка.
У 2005 р. президент Венесуели підвищив податок на видобуток для іноземних фірм, що працюють в басейні річки Оріноко, з 16,6% до 30%. А в січні 2007 р. він підписав декрет про націоналізацію нафтових родовищ в=у басейні річки Оріноко.
Згідно з документом, іноземні компанії до 1 травня 2007 р. повинні були продати державній PDVSA частку в розмірі не менше 60% в спільних проектах з видобутку нафти. З цими умовами погодилися BP PLC, Chevron Corp., Total S.a. і Statoil ASA. Американські Exxon Mobil Corp. і Conocophillips, що спочатку виразили згоду на роботу в нових умовах, пізніше заявили, що не укладатимуть угод з розвідки і видобутку нафти у Венесуелі.
У результаті на території країни зараз працюють американські Chevron, французька Total, британська ВР Plc., італійська ENI.
12 березня ц.р. міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес повідомив, що уряд збирається ввести для нафтових компаній ще і новий екологічний податок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас