152-м будеш? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

152-м будеш?

Казна та Політика
223
"151 учасник станом на 27 липня 2007 року" - йдеться в інформації на офіційному веб-сайті Світової організації торгівлі.
Отже, після ратифікації 10 квітня ц.р. Верховною Радою протоколу про вступ нашої країни до СОТ список членів цієї організації поповниться 152-м пунктом - Україна.
Нагадаємо, що протокол про вступ України до СОТ був схвалений Генеральною радою цієї організації в Женеві 5 лютого 2008 року. За його ратифікацію (законопроект №0041) минулого четверга проголосували 411 (із 450) народних депутатів від усіх фракцій, за винятком комуністів.
Як повідомила того самого дня прес-служба Міністерства економіки, "з метою законодавчого забезпечення процесу вступу України до СОТ Верховною Радою України протягом 2002-2007 років було ухвалено 58 законів України, зокрема 11 - у 2007 році".
10 квітня Верховна Рада України затвердила ще п’ять із десяти законів, необхідних для завершення процесу приведення законодавства у відповідність із вимогами СОТ. П’ять законопроектів, що залишилися, за повідомленням Мінекономіки, перебувають на узгодженні в різноманітних комітетах Верховної Ради і найближчим часом будуть затверджені.
Цими законопроектами планують внести поправки до законів "Про безпеку і якість продуктів харчування", "Про ветеринарну медицину", "Про Митний тариф України", "Про рибу, інші водні живі ресурси та продукти харчування з них", а також урегулювати дуже непросте питання про стимулювання розвитку агропромислового комплексу у світлі вимог СОТ.
Серед законопроектів, що залишилися, одними з найбільш значущих для вітчизняного ринку (отже, і найбільш дискусійними) можуть стати зміни до Митного тарифу.
Відповідно до раніше оприлюдненого Мінекономіки проекту, зниження митних тарифів має торкнутися кількох сотень найменувань продукції і стане не менш значним, ніж зниження імпортних мит у березні 2005 року, ініційоване урядом Юлії Тимошенко з метою боротьби з контрабандою. Втрати бюджету від зниження мит на продукти харчування, за розрахунками Мінекономіки, становитимуть 65 млн. дол., від зміни ставок на ввезення промислових товарів, зокрема автомобілів (із 25 до 10-12%), паперу, міді, лісоматеріалів і меблів - 95 млн. дол.
Проте вороття немає. Тільки вперед, до цивілізованого співробітництва конкурентів, як називають окремі народні депутати процес приєднання України до СОТ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас