Ющенко: Україна повинна виграти від того, що хліб став дорожчим від газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна повинна виграти від того, що хліб став дорожчим від газу

Аграрний ринок
314
Сьогодні необхідно змінити підходи щодо підтримки національного товаровиробника. Про це вчора ввечері в інтерв'ю телеканалу ICTV заявив Президент України Віктор Ющенко.
Він, зокрема, відзначив, що ключовим компонентом зростання інфляції в Україні виступає продуктова інфляція. "Нам потрібно сьогодні чітко заявити, що починаючи із цього дня, ми змінюємо свою позицію щодо підтримки національного товаровиробника", - сказав він.
Президент висловив переконання, що інфляційні процеси відбуваються зараз в Україні через те, що не йдуть структурні реформи. "Глобальна відповідь на те, як боротися стратегічно з інфляцією - це проведення ефективних економічних реформ: починаючи від комунального сектора, особливо зараз набирає актуальності аграрний сектор", - акцентував глава держави.
Він порівняв важливість аграрного сектора для України з газовим ринком для Росії: "Якщо ми говоримо конкретно про український хліб, для нас український хліб - це однаково, що для Росії нафта та газ. Сьогодні ціна 1 тонни зерна більша, ніж 1000 кубометрів газу. Це вперше ми маємо ситуацію, коли ціна на сільгоспродукти, особливо на хліб, росте більшими темпами, ніж ціна на нафту, ніж ціна на газ".
Ющенко відзначив, що Україні потрібно виграти в цій ситуації, "продемонструвавши увагу до сільського господарства, здійснити прорив для України. "Це те, про що ми так довго мріяли. Коли ми говоримо про природні переваги, традиційні переваги, історичні переваги. У нас сьогодні є унікальний шанс. Складні обставини, але ми можемо зробити дуже ефективні виклики цим обставинам і вийти з виграшем у цій ситуації", - резюмував Президент.
Як уже повідомлялося раніше, Ющенко назвав обсяги інфляції в Україні "божевільним ударом". За поточний рік інфляція склала - 9,7%, а в річному вимірі - понад 34%. При цьому річна інфляція продуктів харчування становить 42%, а за три місяці - 15%.
"Що трапилося, чому ціна на хліб виросла на 11%, адже в нас є зайвий хліб - 5 млн. тонн - ми не знаємо, куди подіти. Чому олія виросла, якщо взяти до попереднього року на 215%, або за три місяці на 27%? Ми - найбільший виробник олії в усім світі. І чіплятися до міжнародної кризи, до якихось процесів зовнішнього характеру - це дурощі", - сказав Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас