Тимошенко розповіла, що залишила RUE на прохання "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко розповіла, що залишила RUE на прохання "Газпрому"

Енергетика
213
"РосУкрЕнерго" поки збереже свою роль у поставках газу в Україну - на наполегливу вимогу російської влади і "Газпрому". Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в інтерв'ю телеканалу "1+1" у неділю ввечері, відповідаючи на запитання про ринок газу в Україні і про причини, чому не вдалося позбутися від всіх посередників.
"Ми усунули внутрішнього посередника - "УкрГазЕнерго". Це той посередник, що на корумпованій основі узурпував весь ринок України, сьогодні ми на внутрішній ринок газу повернули НАК "Нафтогаз України", і весь обсяг газу буде одержувати від Росії та віддавати в Україну саме НАК "Нафтогаз України", - сказала Тимошенко.
При цьому вона відзначила, що зараз, на наполегливу вимогу російської влади і "Газпрому", як посередник ще якийсь час залишиться "РосУкрЕнерго", але "ця компанія не буде заходити в Україну, вона буде на російській території віддавати газ НАК "Нафтогаз України".
"Таким чином, те, що повертається на внутрішній газовий ринок України НАК "Нафтогаз України", дає всі підстави говорити, що бюджет НАК "Нафтогаз України" буде збалансовано і українська газотранспортна система буде захищена. Це означає, що банкрутства НАК уже не буде", - підкреслила прем'єр.
Нагадаємо, раніше НАК "Нафтогаз Україна" і "РосУкрЕнерго" підписали контракт про поставки газу в Україну до кінця 2008 року. Поставками газу в Україну протягом 2008 року буде займатися "РосУкрЕнерго".
12 березня "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали "Угоду про розвиток відносин у газовій сфері", відповідно до якої постачальником газу в Україну може виступати як "Газпром" так і "РосУкрЕнерго".
Після цього Кабмін затвердив зазначену угоду з поправками, однією з яких і є точне закріплення в документі "Газпрому" як постачальника газу до кордону України і виключення "РосУкрЕнерго".
"Нафтогаз України" і "Газпром" повинні були погодити угоду з урахуванням всіх поправок, після цього вона набуде чинності.
Тепер постачальником газу в Україну залишається "РосУкрЕнерго", 50% якого належить "Газпрому", 45% - українцеві Дмитру Фірташу, 5% - ще одному українському бізнесменові Івану Фурсіну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас