У ВР зареєстрований законопроект про створення комісії для змін Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ВР зареєстрований законопроект про створення комісії для змін Конституції

Казна та Політика
105
У парламенті зареєстрований законопроект "Про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з підготовки і опрацьовування законопроекту про внесення змін до Конституції України", повідомляє інформаційне управління ВР.
Документ внесений за ініціативою голови фракції БЮТ Івана Кириленка і нардепа Віктора Швеця. Законопроект передбачає, що до складу комісії увійдуть представники фракції Партії регіонів (11 чоловік), БЮТ (10 чоловік), НУ-НС (4 людини), і поодинці від фракцій КПУ і блоку Литвина.
"Після внесення змін до Конституції України у 2004 р. в Основному Законі виявилась низка системних протиріч, наслідком яких стала неузгодженість системи влади як на центральному так і на місцевому рівнях, яка провокує виникнення постійних парламентсько-урядових криз. Вирішити зазначені протиріччя можливо лише шляхом проведення конституційної реформи. В першу чергу повинна бути підвищена ефективність функціонування системи влади через збалансований розподіл повноважень і функцій між її гілками та органами", - зазначають автори законопроекту.
Раніше Президент України Віктор Ющенко закликав голів парламентських фракцій завершити роботу над концепцією нової редакції Конституції в Національній конституційній раді. Він наполягає на тому, що створення тимчасовою спеціальною комісію Верховної Ради з питань підготовки і опрацьовування проекту змін в Конституцію є неконструктивним без внеску НКС, створення якої свого часу було узгоджене з парламентськими політичними силами.
У свою чергу, голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко має намір 14 квітня на загальних зборах коаліції закликати БЮТ не голосувати за створення ТСК щодо змін в Конституцію, а дочекатися висновків НКС.
Нагадаємо, Конституція України була прийнята 28 червня 1996 р. У документі було визначено, що в країні існує президентсько-парламентська форма правління. З 1 січня 2006 р. набули чинності зміни, згідно з якими Україна з президентсько-парламентської перетворилася на парламентсько-президентську державу.
Ющенко неодноразово критикував прийняту редакцію і заявляв про необхідність подальшого вдосконалення Основного закону. У лютому 2008 р. за його ініціативою приступила до роботи Національна конституційна рада, яка повинна підготувати нову редакцію Конституції. На першому засіданні ради Президент заявив, що очікує, що в цій редакції повноваження глави держави будуть посилені.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко також висловлюється за внесення змін до Конституції, і вважає, що в Україні повинна залишитися тільки одна гілка виконавчої влади - або президент, або уряд.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас