Британські та американські НПЗ знаходяться під загрозою закриття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські та американські НПЗ знаходяться під загрозою закриття

Енергетика
142
В Азії та на Близькому Сході останнім часом з'являється величезна кількість нових нафтопереробних заводів (НПЗ), і в зв'язку з цим британські та американські НПЗ опинились під загрозою закриття, передає Reuters.
Впродовж останніх трьох років ці НПЗ існували лише за рахунок гострого дефіциту переробних потужностей. Проте найближчим часом експерти чекають появи величезної кількості нових заводів, що, у свою чергу, може привести до ліквідації деяких з вже існуючих НПЗ.
"За приблизними підрахунками економістів, незабаром пропозиція значно перевищить попит. У 2008-2009 рр., а також у 2013 р. з'явиться величезна кількість нових нафтопереробних заводів, які можуть практично повністю змінити структуру нафтової промисловості. Правда, поки невідомо, хто від цього постраждає", - відзначає глава FACTS Global Energy Ферейдун Фешаракі. А директор JBC Energy Йоханнес Беніні вважає, що основний удар припаде на британські НПЗ, які вже зараз знаходяться не в кращому стані. "Річ у тому, що вони дуже сильно залежать від США. І зрештою ним або доведеться скорочувати обсяги виробництва, або взагалі припиняти свою діяльність", - додає він.
На даний момент відкриття нових потужностей планується в основному в Китаї та на Близькому Сході. Відповідно, незабаром основні постачання палива до США підуть не з Великобританії, як це було раніше, а з азіатських держав. Наприклад, в Індії зараз будується завод Jamnagar, що належить компанії Indian Reliance. Передбачається, що він буде запущений вже в кінці цього року, і його потужність складе близько 580 тис. бар./день., з яких 100 тис. експортуватимуться в США, відзначають аналітики. "Одне можна сказати точно - найближчим часом структура нафтової індустрії мінятиметься", -додає Фешаракі.
Не кращим чином йдуть справи і з американськими НПЗ. За прогнозами деяких аналітиків, до 2020 р. нафтопереробна індустрія США може взагалі зникнути, оскільки найбільша в світі економіка починає поступово переходити на етанолове паливо. А за даними Управління з енергетичної інформації Міністерства енергетики США, цього літа попит на бензин знизиться вперше з 1991 р. Більше того, останнім часом власті США активно заохочують перехід з бензину на інші, чистіші джерела енергії, що також позначиться не кращим чином на американській нафтопереробній індустрії. "Маловірогідно, що влада почне стимулювати перехід назад на бензин з метою підтримати ринок. Відповідно, незабаром дні американських НПЗ будуть визнані", - вважає виконавчий директор Energy Market Consultants Марк Люїс.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас