Експерти знову чекають падіння ціни нафти наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти знову чекають падіння ціни нафти наступного тижня

Енергетика
191
Ціна на нафту може знизитися на тижні з 14 по 18 квітня на тлі збільшення імпорту нафти в США і низького рівня використання потужностей нафтопереробників, що обумовить збільшення запасів на сховищах в Америці.
За даними опитування Bloomberg, 15 з 28 опитаних експертів, аналітиків і трейдерів на ринку нафти, або 54%, очікують падіння ціни на прийдешньому тижні. 11 респондентів, або 39%, вважають, що ціна на нафту продовжить рости, а двоє з опитаних вважають, що ціна майже не зміниться. Минулого тижня 47% опитаних прогнозували падіння ціни, але прогноз не виправдався. У п'ятницю 4 квітня в ранкові години ціна на нафту коливалася біля позначки $104,3, але потім почала рости, а в середу 9 квітня встановила новий рекорд $112,21 за барель нафти марки WTI, або Light Sweet. У п'ятницю 11 квітня ціна переважно коливається біля $110 за барель.
Однією із причин зростання ціни минулого тижня став негативний звіт міністерства енергетики США. Відповідно до звіту, товарні запаси нафти в США скоротилися за минулий тиждень на 3,15 млн. барелів до 316 млн., але усе ще перебували на 0,1% вищому від середнього показника за останні п'ять років.
Настільки різке зниження запасів пояснюється тим, що Хьюстонський канал був закритий якийсь час минулого тижня, що також стало причиною скорочення імпорту нафти на 13% на день. Таким чином, імпорт нафти за минулий тиждень склав 8,91 млн. барелів на добу. Очікується, що за цей тиждень імпорт значно виріс, привівши до зростання запасів.
Збільшення запасів також забезпечується тим, що нафтопереробні підприємства значно скоротили використовувані потужності. За даними звіту Міненерго, минулого тижня підприємства використали 83% своїх потужностей у порівнянні з 88,4% за аналогічний період роком раніше. При цьому середнє споживання нафти в США за останні чотири тижні склало 20,5 млн. барелів на добу, що на 0,5% нижче від показника за аналогічний період роком раніше.
Таким чином, очевидні всі ознаки фундаментальної слабості ринку і можливого зниження ціни на наступному тижні. Однак дуже багато чого буде визначатися динамікою на фондовому ринку. Останнім часом ринок нафти демонструє зворотну залежність від ринку акцій. При падінні цінних паперів ціна на нафту росте, а при зростанні котирувань ціна на нафту знижується. Фактично, ринок нафти перетворився в альтернативний об'єкт інвестицій і лише в малому ступені залежить від фундаментальних основ. На наступному тижні починають звітувати фінансові компанії США, від яких можна чекати неприємних новин. Якщо ринок знову почне сповзати вниз, то гроші інституціональних інвесторів знову хлинуть на ринок нафти і ми можемо стати свідками нових рекордів.
На розмежування ринку нафти від фундаментальних основ указує і постійне падіння точності прогнозів за версією Bloomberg, Ще півроку тому ця точність доходила до 58%-60%, але на даний момент становить лише 50% за увесь час проведення опитування із квітня 2004 року. Протягом останніх 14 тижнів експерти прогнозували падіння ціни на нафту, але лише в декількох випадках виявилися праві
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас