Стельмах: Незвичне посилення бюджетних видатків спровокувало зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Незвичне посилення бюджетних видатків спровокувало зростання інфляції

Казна та Політика
304
Рівень інфляції в Україні за підсумками першого кварталу набув загрозливий характер і однією із причин цього є інтенсивне стимулювання бюджетними коштами внутрішнього попиту, вважає голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Доходи населення виросли на 47% - це дисонанс, що і дав такий інфляційний вибух", - заявив він, виступаючи у Верховній Раді в п'ятницю.
Стельмах відзначив, що якщо в першому кварталі 2007 року зростання бюджетних видатків до першого кварталу 2006 року склало 15,5%, то в першому кварталі 2008 року - 45%.
На його думку, в Україні реалізується модель економічного розвитку з рефлекторною бюджетною політикою, що припускає збільшення соціальних виплат у відповідь на зростання цін.
"Але економіка не дала такими темпами товарної пропозиції", - пояснив проблему Стельмах.
Він додав, що Нацбанк "не в захваті" від представлених урядом антиінфляційних заходів, тому що вони не вирішують цю проблему пропозиції.
За його словами, НБУ веде з урядом консультації щодо цього питання і зараз розробляється уточнений план таких заходів.
"Закон вимагає (від Нацбанку) підтримувати політику уряду, поки вона не суперечить основній функції - підтримці цінової стабільності, щоб за ці гроші можна було б купити стільки ж товару, скільки торік", - підкреслив Стельмах.
"Високі темпи зростання доходів населення значно випереджають можливості забезпечення товарною масою і послугами. Загроза інфляція попиту не знімається, а ще більше підсилюється, тому що не видно, як вона буде нівелюватися з погляду пропозиції", - відзначив голова НБУ.
Інфляція в Україні в січні-березні склала 9,7% (у річному вирахуванні - 26,2%) при урядовому прогнозі на рік 9,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас