До податкових адміністрацій довели план щодо фіктивного ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До податкових адміністрацій довели план щодо фіктивного ПДВ

Казна та Політика
355
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) планує відмовити підприємствам у відшкодуванні 1 млрд грн ПДВ. Обласним податковим підрозділам направлений документ, у якому вказується сума ПДВ, що вони повинні визнати фіктивною. Експерти відзначають, що дії фіскальних органів доводять вибірковість процесу відшкодування ПДВ, тому відмову в задоволенні заявок підприємства оскаржать у судах, як і наявність самого плану.
У розпорядженні виявився документ ДПАУ, направлений в усі регіональні податкові підрозділи, під назвою "Граничний рівень попередження відшкодування безпідставно заявлених сум ПДВ, не відшкодованих на 1 квітня 2008 року". Відповідно до нього, у квітні необхідно визнати фіктивними заявки на 1,116 млрд грн, а показник негативного сальдо (податковий кредит) у поданих деклараціях - скоротити на 329,270 млн грн.
Відповідно до планових показників, найбільше ПДВ - близько 700 млн грн - планується не відшкодовувати в Києві, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській та Одеській областях (докладніше див. таблицю). У ДПАУ пояснюють, що складання таких планів є стимулюючим чинником для регіональних податкових адміністрацій - підвищується ефективність контролю за незаконними заявками на відшкодування. Нагадаємо, у січні-березні 2008 року попереджено до повернення безпідставно заявленого податку на суму близько 2 млрд грн, що на 535,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Офіційно в ДПАУ наявність плану коментувати відмовилися. Однак джерело Ъ у податкової розповіло, що контролюючі органи орієнтуються в обсязі фіктивних заявок ще на стадії подачі підприємствами декларацій, тому формування плану називають абсолютно адекватним і законним. Уперше практика подібного планування, за його словами, була застосована в 2004 році при голові ДПАУ Федорі Ярошенкові (з березня 2008 року є заступником голови податкового відомства). "Ми бачимо кожне підприємство, на підставі поданих до 20-го числа місяця декларацій знаємо, які в нього обороти, дивимося, чи був у нього імпорт-експорт, чи прийшли інвестиції, скільки співробітників працює, чи є в нього устаткування чи тільки стілець і стіл", - повідомив співрозмовник. Таким чином, не підтвердивши свої припущення про незаконність сум під час перевірок, ДПАУ вже визнала їх фіктивними. За даними центрального апарата, у лютому і березні заявок надійшло більш ніж на 6 млрд грн.
У Мінфіні відзначають, що подібне планування незаконне і застосовується вперше. Крім того, чиновники заперечують причетність до складання подібних документів. Нагадаємо, міністерство направляє в ДПАУ місячні плани збору податків у бюджет. "Крім знаків оклику, цей план нічого не викликає", - обурюються у відомстві. Джерело в міністерстві припустило, що в такий спосіб можна "зняти половину сум" і, відповідно, укластися в план з відшкодування ПДВ. У квітні Мінфін запланував для ДПАУ відшкодувати 1,78 млрд грн. При цьому не потрібно буде просити Кабмін збільшити бюджетний ресурс на відшкодування, як це неодноразово робив голова ДПАУ Сергій Буряк. Останній раз він говорив про це на колегії ДПАУ в середині березня в присутності прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Експерти відзначають, що податкова адміністрація, визнаючи значні суми ПДВ фіктивними, скорочує борг з відшкодування ПДВ. На думку старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, це черговий доказ вибіркового повернення податку. "Борг з відшкодування можна погасити двома шляхами - живими грішми або визнавши суми незаконними. Легше всього зробити останнє", - говорить він. Директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик не виключає, що в цьому випадку підприємства будуть мати вагомі підстави для подачі судових позовів.
Дубровський додає, що бізнес, можливо, оскаржить і наявність подібних планів. Втім, генеральний директор виробничо-господарського об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах не настільки оптимістичний. За його словами, судові розгляди тягнуться роками, а оборотні кошти "вимиваються щомісяця".
Плановані показники фіктивного ПДВ, невідшкодованого на 1 квітня 2008 року, млн грн
Джерело: ДПАУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас