Аналітики: Для фондового ринку характерна стійка знижувальна тенденція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Для фондового ринку характерна стійка знижувальна тенденція

Фондовий ринок
327
На європейському фондовому ринку вже не перший тиждень більшість фондових індексів підвищилися.
Проте аналітики попереджають, що радіти поки рано, для фондового ринку характерна стійка знижувальна тенденція. Про це передає Reuters.
"Що б не говорили трейдери, перед нами зараз яскравий приклад ринку із стійкою знижувальною тенденцією. Звичайно, можна припустити, що фондові індекси різко більше не знижуватимуться. Проте це маловірогідно", - вважає провідний ринковий стратег City Index Том Хугард. На його думку, ця тенденція на європейському ринку триває вже близько 276 днів, і в даний час основні фондові індекси приблизно на 21% нижчі, ніж минулого червня.
Більш того, деякі аналітики запевняють, що "дна" європейський фондовий ринок досягне нескоро. Наприклад, аналітик Mizuho Securities Ніколь Елліотт відзначає, що поки радіти нічому, оскільки існує величезна кількість проблем на ринку міжбанківського кредитування. "Не варто радіти, що фондовий ринок Європи почав рости. Все одно поки довгостроковий прогноз залишається дуже песимістичним", - додає він. А Т.Хугард вважає, що якщо ринок опуститься ще на 10%, тоді можна буде говорити про повноцінну рецесію.
Щоправда, варто відзначити, що не всі експерти розділяють таку песимістичну точку зору. Наприклад, аналітик Redtower Research Геррі Гелайа вважає, що незабаром на світових фондових ринках почнеться поступове відновлення. "Швидше за все, аж до літа європейські фондові індекси стоятимуть на місці, а потім можна чекати їх зростання", - додає він.
Нагадаємо, що напередодні, 10 квітня, фондові торги в Європі завершилися зниженням основних індексів. Причому, трейдери практично не відреагували на інформацію про те, що Банк Англії знизив процентну ставку з 5,25% до 5% річних, оскільки більшість економістів чекали подібного рішення. У супровідній заяві англійський центробанк повідомив про зростання побоювань щодо прискорення інфляції цього року, проте відзначив необхідність збалансувати ризик зростання цін і негативні наслідки серпневої кредитної кризи.
Щоправда, Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг ключову ставку на рівні 4% річних, як і чекали багато аналітиків. Збереження цінової стабільності є пріоритетом ЄЦБ в умовах існування значного інфляційного тиску в короткостроковій перспективі і підвищувальних цінових ризиків у середньостроковій перспективі, відзначив голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше.
За підсумками торгів 10 квітня ц.р. індекс FTSEurofirst знизився на 0,4% до 1303,38 пункту, британський FTSE знизився на 0,2%, французький CAC 40 - на 0,6%, а німецький DAX - на 0,4%. Помітно подешевшали і акції фінансового сектору, включаючи акції французького банку BNP Paribas SA (-1,8% у перші години торгів) і німецькій страховій компанії Allianz SE (-1,9%). На 2,8% подешевшали акції другого за величиною в Німеччині банку Commerzbank AG. Додатковий негативний вплив на вартість цінних паперів фінансових компаній надала заява мільярдера Джорджа Сороса про те, що криза на кредитних ринках ще не досягла своєї гіршої стадії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас