Тимошенко: Найближчим часом буде підписаний контракт про постачання газу до України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Найближчим часом буде підписаний контракт про постачання газу до України

Енергетика
203
Найближчим часом буде підписаний контракт між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" про постачання газу до України.
Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні на брифінгу по закінченню позачергового засідання уряду.
В той же час Тимошенко не відповіла, чи буде підписаний контракт до візиту російського прем'єр-міністра Віктора Зубкова до України (18 квітня), підкресливши, "як встигнемо".
Зазначимо, раніше перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що Україна і Російська Федерація перебувають у стані "холодної газової війни". "Україна споживає газ, не маючи договорів на його постачання, і, відповідно, не платить за нього. Росіяни, у свою чергу, не платять за його транзит. Така ситуація може закінчитися посиленням конфлікту і його виходом на вищий рівень", - сказав він.
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко також висловив свій неспокій відсутністю договору між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" щодо постачань газу до України на 2008 р. За його словами, за станом на 2 квітня ц.р. підписаного документа з РФ немає. "Це створює дуже серйозну загрозу зриву постачань природного газу на тих умовах, які були задекларовані і Президентом, і главою уряду", - зазначив Гриценко. Він додав, що спочатку були оголошені заяви про перемогу в переговорах, проте потім уряд України прийняв рішення внести деякі уточнення до документа і в результаті до 1 квітня документ не був підписаний. "Це турбує комітет і відповідне рішення було прийнято", - відзначив Гриценко.
Раніше Тимошенко доручила міністерствам і відомствам, що беруть участь у роботі Економічного комітету Українсько-російської міждержавної комісії, визначити пріоритети в своїй роботі на 2008 р. і підготувати до 18 квітня ц.р. до підписання пакет першочергових документів.
18 квітня ц.р. планується візит до Києва російської урядової делегації на чолі з прем'єр-міністром Віктором Зубковим, у ході якого будуть розглянуті питання економічного співробітництва двох країн.
Нагадаємо, в березні "Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися продовжити переговори за умовами постачання газу до України в 2009 р. і в подальші роки з урахуванням кон'юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазіатського газу.
"Газпром" заявляв, що розраховує погодити формулу ціни на купівлю газу в Середній і Центральній Азії до кінця 2008 р. Збільшення закупівельних цін на середньоазіатську сировину до європейського рівня може позначитися на цінах газу, в першу чергу, для України, яка в 2008 р. отримує середньоазіатський газ через "Газпром" по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Про перехід на ринкові ціни на середньоазіатський газ в 2009 г говорити поки зарано, відзначала раніше Тимошенко. "Переговорний процес на 2008 р. поки не закінчений, тому говорити про віддаленіші перспективи поки передчасно", - відзначила вона.
Як повідомлялося, на початку березня ц.р. "Газпром" зняв обмеження на постачання газу до України. У свою чергу НАК "Нафтогаз України" підтвердив скасування "Газпромом" обмежень на постачання газу до України. Також була досягнута домовленість про постачання НАК газу з початку 2008 р. за схемою, яка діяла на початку 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас