Фальшиві ліки допоможе виявити пилок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшиві ліки допоможе виявити пилок

149
Скарги на якість китайських лікарських препаратів на Заході давно вже стали настільки поширеними, що в Америці й Західній Європі фармацевти намагаються взагалі не мати справ з таким товаром.
Інша річ - країни Азії й передусім сам Китай.
Керівництво компанії Guilin Pharmaceutical, буквально поховане під лавиною скарг на якість своєї продукції, зрештою звернулося по допомогу до Інтерполу, національних правоохоронних органів, учених, працівників системи охорони здоров’я. Спільними зусиллями вдалося не лише підтвердити загальновідомий факт -30-50 відсотків китайських лікарських препаратів є підробками, -а й вистежити виробника цих підробок.
Препарат артенузат, який є одним із найефективніших засобів боротьби з малярією, виробляють із використанням місцевого різновиду однолітнього полину й він є китайським ноу-хау. На даний момент у країні існують три компанії, що володіють ліцензіями на виробництво цього препарату. Тоді як виробляють його десятки, коли не сотні, підпільних підприємств.
Ні за формою таблеток, ні за упаковкою, ні навіть за голографічними маркерами відрізнити підробки неможливо. Більше того, навіть стандартні тести на вміст активного компонента дуже часто дають позитивний результат. Щоправда, міститься він у фальшивих таблетках у кількостях, недостатніх для знищення збудника малярії, але цілком достатніх для виведення його штамів, стійких до нового препарату.
Втім, значно частіше фальшиві таблетки взагалі не містять ніякого лікарського препарату, а складаються з одного лише крохмалю. І ще з украплень вапняного шпату і деревного вугілля, що чітко прив’язує адреси виробників до вкрай забруднених районів Китаю. Інформація, звісно, корисна, але з огляду на місцеву специфіку - досить невизначена.
Зовсім інша річ - пилок, сліди якого також вдалося виявити у фальшивих таблетках. Його ДНК-аналіз дозволив точно встановити місцевість, де вони були вироблені. І навіть арештувати посередника, котрий займався їх розповсюдженням. Щоправда, сам виробник поки ще гуляє на свободі. Однак частка фальсифікату на китайському ринку після цього першого арешту різко скоротилася.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас