ВН: "Все знято" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВН: "Все знято"

Енергетика
378
Юлія Тимошенко оголосила про "колосальну перемогу", не завершивши переговори з Газпромом, пише в сьогоднішньому номері газети Час новин Олексій Гривач у статті Все знято.
У Москву повинна повернутися делегація Нафтогазу України на чолі з головою правління компанії Олегом Дубиною, щоб ще раз спробувати внести поправки в текст підписаної раніше угоди про співробітництво в газовій сфері. Однак уже зараз результат цього візиту легко передбачити. Газпром, за інформацією Часу новин, продовжує наполягати на беззаперечному виконанні березневих домовленостей президентів двох країн.
А прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вчора повідомила, що всі запропоновані з її ініціативи поправки в угоду внесені в рамках переговорного процесу, і оголосила про свою колосальну перемогу в газовому торзі. Зрозуміло, що при таких вихідних умовах сьогоднішні контакти приречені завершитися так само, як і попередні, - безрезультатно.
Газпром продовжує наполягати на беззаперечному виконанні березневих домовленостей президентів двох країн
Уряд України намагався виконати доручення президента Віктора Ющенка із приводу затвердження фінансового плану Нафтогазу. І зробив це із властивою кабінету міністрів на чолі з Тимошенко суперечливістю. Як розповів журналістам міністр палива та енергетики Юрій Продан після засідання, фінплан нафтогазової держкомпанії затверджений, але буде допрацьовуватися.
Конкретні цифри він повідомити відмовився. З яких коштів Нафтогаз буде погашати заборгованість за вже спожитий (хоча контрактів на його закупівлю український концерн дотепер не має) з початку року газ, так і залишилося за кадром. І поки не зрозуміло, наскільки успішні були зусилля керівництва Нафтогазу з вибивання грошей у боржників в особі комунальних підприємств, які судорожно вживались в останній місяць. Продан також заявив, що йому не відомо про реєстрацію компанії Газпром збут Україна, що буде реалізовувати газ кінцевим споживачам у країні.
Зате Юлія Тимошенко виявила високий рівень поінформованості. На традиційному брифінгу після засідання уряду вона повідомила, що за підсумками переговорів з Газпромом Нафтогазу вдалося врахувати зауваження українського кабінету міністрів. "У переговорному процесі ми зняли застереження уряду щодо підписання угоди (про поставки імпортного газу). Зокрема, ви пам'ятаєте, що навколо 7,5 млрд (кубометрів), які повинна реалізовувати (дочірня компанія Газпрому українським споживачам), були різні зауваження, - сказала прем'єр. - По-перше, там було сказано не менше 7,5 млрд, а також, що ці обсяги будуть поставлятися Газпромом прямо українським споживачам протягом невідомої кількості років. Це все знято". Крім того, за її словами, квота 7,5 млрд кубометрів газу для дочки Газпрому "на порядки менше того, що продавали в минулі роки тіньові посередники". Хоча насправді це ціла чверть від того, що реалізує кінцевим споживачам посередник УкрГазЕнерго в рамках діючої схеми.
"Ця дочірня компанія на 100% належить Газпрому. Її очолить один із працівників Газпрому, і там немає вже ні Чуйченка (співдиректор RosUkrEnergo з російської сторони), ні Панченка (швидше за все, Тимошенко мала на увазі колишнього співдиректора RUE з української сторони Олега Пальчикова), ні Вороніна (генеральний директор УкрГазЕнерго), ні інших екзотичних фігур. Тому ми будемо контролювати цей процес, і вони будуть не імпортувати, а одержувати газ від Нафтогазу, у тому числі для чітко визначених споживачів, - запевнила Тимошенко. - Я можу сказати, що наша колосальна перемога в тому, що НАК Нафтогаз в 2008 році починаючи з 1 квітня повністю взяла внутрішній ринок під свій контроль".
Зараз весь імпортний газ на українському ринку йде просто незаконно
За згодою Газпрому і Нафтогазу від 12 березня імпортером дійсно повинен стати український держконцерн, що буде зобов'язаний після розмитнення повернути компанії Газпром збут Україна 7,5 млрд кубометрів із символічною (1 цент) націнкою до ціни газу на кордоні. З огляду на те, що Костянтин Чуйченко також є головою юридичного департаменту Газпрому, то, швидше за все, саме він продовжить курирувати юридичну чистоту виконання російсько-українських домовленостей.
Крім того, слід зазначити, що через розбіжності щодо тексту угоди в сфері постачання газу в Україну діється ще більший хаос, ніж раніше. Як розповіли Часу новин в УкрГазЕнерго, що має чинний контракт на імпорт газу, митний комітет поки не задовольнив заявку на оформлення ввезених для промислових споживачів обсягів газу. Тобто зараз весь імпортний газ на українському ринку йде просто незаконно.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас