4,5 мільйони українців працюють за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4,5 мільйони українців працюють за кордоном

304
На сьогоднішній день за кордоном, згідно з експертними даними, перебувають 4 мільйони 500 тисяч українських трудових мігрантів.
Про це у четвер повідомив завідувач сектором етнонаціональних досліджень Інституту народознавства НАНУ, координатор проекту дослідження української трудової міграції в країнах перебування Ігор Марков.
Зокрема, за його словами, у Росії перебувають більше 2 мільйонів українців (офіційна кількість 169 тисяч), в Італії - 500 тисяч (195 тисяч 412), у Польщі - більше 450 тисяч (20 тисяч), в Іспанії - 250 тисяч (52 тисячі 760), у Португалії - 75 тисяч (44 тисячі 600), у Чехії - 150 тисяч (51 тисяча), у Греції - 75 тисяч (20 тисяч), у Нідерландах - 40 тисяч, у Великобританії - близько 70 тисяч, у США - близько 500 тисяч.
При цьому, відзначив Марков, спостерігається переміщення українських мігрантів з одних регіонів країни перебування в інші і з одних держав в інші, де кращі умови праці та вища оплата. Наприклад, із Чехії або Португалії в Іспанію.
Разом з тим, сказав експерт, спостерігається часткове повернення мігрантів в Україну, особливо із Греції та Португалії. У той же час, відзначив Марков, у цілому можна констатувати збереження позитивної динаміки міграції з України в країни Євросоюзу та Росію.
За словами Маркова, крім традиційних сфер, де працюють українські трудові мігранти (обслуговування приватних приміщень, догляд за людьми похилого віку і дітьми, будівництво, сфера послуг у ресторанному та готельному бізнесі), спостерігається тенденція до розширення ринку праці і сфер застосування робочої сили з України в країнах перебування.
Марков також відзначив, що останнім часом швидко росте кількість мігрантів з України, які одержали легальний статус проживання і роботу в країнах перебування. У цілому, по всіх досліджуваних країнах, крім Росії і Польщі, де більшість становлять нерегулярні мігранти, це близько 30-35%. У той же час, за його словами, росте тенденція нелегального в'їзду українців у країни Євросоюзу, а також нелегального працевлаштування українців, які мають легальний статус перебування в одній країні, але в пошуках роботи переміщаються в іншу, де працюють нелегально.
Марков відмітив, що сьогодні мова йде про вторинну міграцію, коли мігранти приїжджають уже до своїх родичів або друзів. Крім того, українці купують житло в кредит в Італії, Греції, Іспанії, Португалії. "У цілому, можна говорити про значне поліпшення матеріального добробуту українців у цих країнах", - сказав він. За словами Маркова, українці потроху втяглися в життя в країнах ЄС, для багатьох з них стали звичними повага людських прав, розвинена інфраструктура.
Разом з тим, відмітив експерт, залишається досить багато людей, які через своє нелегальне становище попадають у рабські умови життя і праці, зокрема на Півдні Італії та у Росії.
За даними дослідження, близько 80% українців декларують намір повернутися на батьківщину. Однак приблизно такий же відсоток з них не можуть із упевненістю сказати, коли це відбудеться. "Мігранти з 5-7-річним стажем згадують, що наміри повернутися через рік-два вони декларували, як тільки приїхали в країну, однак залишаються тут і дотепер, пояснюючи це необхідністю забезпечувати матеріальні потреби своїх рідних", - відзначив Марков.
За його словами, твердо говорити про повернення можна лише щодо старшого покоління українських мігрантів (у віці близько 60 років). Разом з тим, росте кількість молодших за віком мігрантів, які мають намір залишитися за кордоном.
"Наші дослідження дозволяють зробити попередній висновок, що нема чого сподіватися на масове повернення мігрантів в Україну, поки в Україні не буде створений сприятливий інвестиційний клімат, що дасть поштовх розвитку конкурентноздатних на світовому ринку галузей економіки України і приведе до формування якісно нового ринку праці", - сказав Марков.
Він також відзначив, що сьогодні необхідно вести мову про зміну акцентів у питанні соціальної допомоги трудовим мігрантам. До першочергових соціальних потреб українських мігрантів необхідно віднести досягнення домовленостей України з державами, де працюють українці, щодо легалізації мігрантів, використання міжнародно-правових можливостей захисту прав мігрантів незалежно від їхнього статусу і полегшення їхніх соціальних умов, зокрема, урегулювання пенсійного забезпечення в Україні, вирішення проблеми легалізації прав водія.
Як відзначив, у свою чергу, президент Міжнародного благодійного фонду Карітас України Андрій Васкович, його фонд у співробітництві із сектором етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАН України наприкінці 2007 року почав дослідження громадян України, які перебувають на заробітках у країнах ЄС та у РФ. Усього проектом охоплено 9 країн. За словами Васковича, метою проекту є вивчення масштабів, напрямків і тенденцій сучасної міграції з України в зазначені країни
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас