Тисяча свиней перетнули україно-польський кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисяча свиней перетнули україно-польський кордон

Аграрний ринок
570
Українські компанії почали масований імпорт м'яса. Як стало відомо "Делу", перша велика партія живих свиней (по 13 гривень за кілограм живої ваги з урахуванням сплати всіх необхідних митних зборів) пройшла через кордон кілька днів тому. Імпорт здійснюють два західноукраїнські м’ясопереробні підприємства. Як стверджують джерела у Львівській облдержадміністрації, це компанії, власники яких близькі до Блоку Тимошенко.
Зокрема імпортом зайнялася компанія "Білаки". Її контролює голова Самбірської райдержадміністрації, член БЮТ Іван Білак. Чиновник підтвердив, що його підприємство одержало добро на ввезення із сусідньої Польщі свиней живою вагою 15 тисяч тонн.
Першу партію - 1 тисячу живих свиней - компанія вже переправила через кордон. Ввозити живий товар імпортерам вигідно через більш низькі ціни. За словами Білака, м'ясо тварин будуть використовувати для виробництва ковбас. Крім цього компанія планує відправляти свіже м'ясо на реалізацію в супермаркети і продуктові ринки по всій Україні.
Крім компанії "Білаки", свиней завозить ще одне прикордонне м’ясопереробне підприємство з Рави-Руської. "Завозити м'ясо мають право ті, хто направляв своїх представників на польські фірми, щоб визначити, чи відповідає їхній товар українським ветеринарним нормам", - пояснює ситуацію Білак.
Також з Польщі найближчим часом надійде дешева яловичина. "Уряд змушений піти на такі непопулярні кроки через те, що вітчизняні виробники різко підняли ціни без усяких на те підстав. За рахунок реалізації дешевого імпортного товару ситуація повинна стабілізуватися", - сподівається Білак.
Підтверджує інформацію про завезення м'яса через кордон і голова української корпорації "Тваринпром" Сергій Гнатюк. "У минулому вересні була аналогічна ситуація. В Україні була нестача м'яса, його почали масово завозити з-за кордону. Через місяць свинини було стільки, що виробники змушені були за копійки продавати свою продукцію", - ремствує фахівець.
За словами Миколи Верницького, директора компанії "Проагро", при минулому прем'єрстві Тимошенко з Польщі було завезено близько 50 тисяч голів свиней. Це допомогло стабілізувати ціни на свинину на внутрішньому ринку. Але це також спровокувало різке скорочення поголів'я усередині країни.
У свою чергу Анатолій Розгін, директор департаменту розвитку аграрних ринків Мінагрополітики говорить, що чиновники зараз визначають, скільки саме м'яса необхідно поставити в країну. "Ми шукаємо золоту середину між усуненням дефіциту і захистом вітчизняних виробників", - пояснює чиновник. Оптимальним, на думку Розгону, є ввезення в Україну порядку 200 тисяч тонн імпортного м'яса.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас