Тимошенко готова відкрити надра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко готова відкрити надра

Енергетика
285
Кабмін змінив порядок проведення аукціонів в 2008 р. з ліцензування на користування надрами. Відповідно до прийнятого урядом документу, аукціон може проводитися за наявності хоча б одного претендента.
Як повідомило джерело, близьке до Кабміну, порядком передбачено, що аукціонний комітет при допуску претендентів до аукціону враховує відповідність претендентів фінансово-економічним, техніко-технологічним та іншим вимогам для ефективного використання ділянок надр. Крім того, комітет ураховує стан робіт на територіях, якими вже користується претендент, а також його участь у попередніх аукціонах з ліцензування.
"Відповідно до затвердженого порядку, аукціон може проводитися за наявності одного учасника, що може купити ліцензію за стартовою ціною з урахуванням кроку аукціону. Це означає, що аукціонний комітет може відсторонити всіх охочих заради того, щоб продати ліцензію потрібній людині або підприємству", - повідомило джерело.
Крім того, всупереч статті 255 Цивільного кодексу порядок передбачає - якщо заявка для участі в аукціоні була передана після 16.00 останнього дня подачі заявок, вона повертається без розгляду.
Постанова, що розробило Мінприроди, була прийнята без зауважень із боку інших міністерств. За інформацією "ЭИ", щодо низки пунктів зробив свої зауваження секретаріат президента. Вони були прийняті урядом. Передбачається, що Кабмін перегляне і доопрацює затверджений порядок.
На засіданні Кабміну Юлія Тимошенко відзначила, що попередній порядок проведення аукціонів був непрозорий і допускав корупційні схеми. Крім того, тепер замість Мінприроди перелік ліцензій буде затверджуватися винятково на засіданнях уряду.
Постановою № 273 від 27 лютого 2008 р. Кабмін уже прийняла порядок ліцензування на користування надрами. Відповідно до постанови, ліцензія може бути видана тільки на аукціоні, крім таких випадків:
- якщо заявник, провівши геологічне вивчення ділянки надр за власні гроші, підрахував запаси корисних копалин;
- якщо ділянка, на яку раніше була видана ліцензія, розширюється не більше ніж на 50% з метою геологічного вивчення або розміщення підземних сховищ, а також збільшення видобутку;
- якщо вивчення ділянки проводиться винятково за бюджетні кошти;
- якщо з ділянки буде добуватися газ для потреб населення та ін.
Нагадаємо, що раніше Мінприроди анулювало більше 60 ліцензій на користування надрами, виданих в 2007 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас