Не вийшли ростом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не вийшли ростом

Кредит&Депозит
956
Учора Нацбанк заявив про зниження банками темпів кредитування в I кварталі. Банкіри відзначають, що в умовах кризи ліквідності вони в більшості випадків кредитують населення, а видають позики тільки підприємствам, які мають у банку довгу кредитну історію, та й то під понад 17% річних.
Учасники ринку впевнені, що нинішня політика НБУ та уряду зі зниження ліквідності кредитування може привести до того, що вже в червні-липні його зростання і зовсім припиниться, що викличе гальмування розвитку економіки.
Учора Національний банк повідомив, що в січні-березні 2008 року темпи збільшення активів банківської системи знизилися з 11,2% в I кварталі минулого року до 7,8% у нинішньому. У цілому кредитний портфель банків збільшився на 46,7 млрд грн - до 646,1 млрд грн. Основну суму приросту склали кредити, видані підприємствам - 32,6 млрд грн, тоді як населення одержало 22,1 млрд грн.
Банкіри говорять, що зниження темпів зростання активів відбулося через відсутність джерела значного збільшення ресурсної бази. "Існують об'єктивні фактори зменшення зростання кредитного портфеля - закриті зовнішні ринки з дешевими кредитами і стиснення грошової маси Нацбанком", - відзначає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. За словами банкірів, Нацбанк не тільки створює дефіцит гривні на ринку, але й заморожує власне кредитування банків, сподіваючись у такий спосіб зменшити інфляцію, що за три місяці вже досягла 9,7%.
"Дуже багатьом банкам було відмовлено в рефінансуванні, тому що вони продовжували активно кредитувати ринок", - заявив голова правління Родовід Банку Денис Горбуненко. Нагадаємо, що торік активи системи збільшилися на 75,9% (на 258,1 млрд грн), а деякі банки наростили кредитні портфелі на 100-250%.
Ще однією причиною падіння темпів кредитування експерти називають відсутність припливу грошей в економіку з боку держструктур. "Нацбанк та уряд борються з інфляцією, і це приводить до зниження зростання економіки", - упевнений Сергій Борисов. "На єдиному казначейському рахунку до кінця березня назбиралося більше 22 млрд грн, - підтвердило джерело в Нацбанку. - І Мінфін на цьому не зупиняється".
Банкіри розповідають, що криза ліквідності не вплинула на видачу позик фізичним особам, але вже відбилася на підприємствах, які не можуть одержати кредити за прийнятними ставками. Сергій Борисов розповідає, що до них переходять клієнти з невеликих банків і погоджуються на позики за будь-якою ціною. Менеджери дрібних банків заперечують це. "Ми кредитуємо, а процентну ставку виставляємо залежно від того, що дає нам цей клієнт", - говорить голова правління Кредитінвестбанку Сергій Щербина. "За останні два роки клієнти звикли до більш низьких ставок (14% у гривні), але ми вже пропонуємо в гривні під 16,5-17,5% та у валюті під 12%, - говорить перший заступник голови Укрсоцбанку Валентина Жуковська. - В основному ми зараз розглядаємо кредитні запити на поповнення оборотних коштів знайомих нам клієнтів. 'Вхід на кредити' тепер дорогий і більш пильний. Не можна взяти кредит без серйозного обґрунтування".
У найбільш негативній ситуації зараз може виявитися аграрний сектор економіки. Основний кредитор аграріїв - "Райффайзен Банк Аваль" вважає, що підприємствам не вдасться одержати заплановану суму. "У сезон кількість кредитів, видаваних банком аграріям, перевищує 40% ринку, - говорить голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. - Аграрії, звичайно, будуть одержувати кредити, але в цьому сезоні пропозиції від банків будуть меншими".
На думку банкірів, кредитування підприємств найближчим часом ще більше скоротиться. "Темпи знизилися, і другий квартал покаже ще менше зростання, хоча деякі банки однаково будуть кредитувати", - вважає Валентина Жуковська. Втім, менеджери Родовід Банку і банку "Фінанси та Кредит" більш категоричні в оцінках. "Банки будуть кредитувати такими невеликими темпами ще один-два місяці, а потім ми побачимо повну зупинку зростання системи, тому що грошей не буде ні в кого", - завив Сергій Борисов. На його думку, кредити будуть продовжувати одержувати тільки великі клієнти з довгою кредитною історією в банку, що загальмує зростання економіки. "Це загрожує зниженням зростання ВВП до 3-4%, а банківська система за рік виросте від сили на 30%", - прогнозує Сергій Борисов. Оцінки голови правління ПриватБанку Олександра Дубілєта ідентичні - активи банків виростуть усього на 30-40%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас