Експерти критикують уряд Тимошенко за непродуману антиінфляційну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти критикують уряд Тимошенко за непродуману антиінфляційну політику

Казна та Політика
252
Кабінет міністрів України Юлії Тимошенко не має серйозної і продуманої антиінфляційної політики, заявляє директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасєв.
На прес-конференції в середу політолог зазначив, що уряд "проспав інфляцію, яка з кожним днем набуває загрозливих масштабів".
"Уряд не має серйозної, продуманої антиінфляційної політики. Вже на підході монетарна криза, криза в аграрній галузі, бюджетні проблеми. Криза - фірмовий знак уряду Ю.Тимошенко ", - заявив Карасєв.
За словами політолога, Кабмін проводить широкий фронт дій, починаючи від виплат знецінених заощаджень і закінчуючи перевиборами мера Києва, але у нього немає інструментів і ресурсів для такої політики. "Уряд Ю.Тимошенко політично перенапружився у зв’язку з тим, що він почав свою діяльність не з економічних завдань, а з електоральних і політичних кампаній", - відзначив він.
Політолог зазначив, поки що інфляція не торкнулася електроенергії, води, житла і тепла, але, враховуючи ситуацію з газовими угодами з Росією, якщо в 2009 році газ для України буде по $315-320 за 1 тис. куб м, то інфляція спостерігатиметься не тільки в продовольчій сфері, але і в житлово-комунальній.
"За перших 100 днів роботи уряд захопився контрактом з елітами для того, щоб підтягти до себе еліти, які досі коливалися: адміністративні і фінансові для того, щоб, з’єднавши електоральні показники, йти на президентські вибори", - відзначив В.Карасєв. В той же час, за його словами, "всі негативні економічні тенденції б’ють по її основному електорату - по бідних верствах населення". "Зростання цін - серйозний виклик для уряду. Чим більше росте ціна, тим більше падає довіра до влади", - відзначив політолог.
Відповідаючи на питання про вірогідність відставки уряду, В.Карасєв висловив упевненість, що відставка нічого не вирішить, а тільки зніме з прем’єра відповідальність за економічну ситуацію в країні. "Вона (відставка - ИФ) не вигідна тим, хто хотів би цієї відставки, а швидше вигідна тим, хто цю кашу заварив", - відзначив політолог.
У свою чергу, заввідділом економічної і соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило переконаний, що не тільки суб’єкти господарювання, але і прості люди висловлюють думку, що уряд повинен пропонувати і здійснювати послідовну довгострокову стратегічну політику, не реагуючи на поточні питання.
"Ми бачимо, що "Український прорив" залишається пропагандист фішкою, тоді як концентровані зусилля виконавчої влади спрямовані в ті напрями, які мають найбільший піар-ефект", - підкреслив Я.Жалило.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас