Ernst & Young пред'явлено в Росії податкові претензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ernst & Young пред'явлено в Росії податкові претензії

Кримінал
320
Компанія Ernst & Young, що входить у "велику четвірку" світових консалтингових гігантів, одержала податкові претензії в Росії та оскаржує в суді податкові вимоги на суму понад 390 млн. рублів.
Вони пов'язані з тим, що основну частину своїх доходів російське ЗАТ "Ернст енд Янг Внешаудит" перераховувало материнській компанії, зареєстрованій на Кіпрі. Претензії, як відзначає газета "Комерсант", були пред'явлені відразу після того, як суд визнав законними аналогічні претензії до ЗАТ "Прайсвотерхаускуперс Аудит".
Претензії пред'явлені за 2004 рік на суму понад 390 млн. рублів. Недоїмка по податку на прибуток склала 151,26 млн. рублів, по ПДВ - 116,6 млн. рублів. Крім того, інспекція вимагає з компанії 32,9 млн. рублів штрафу і 95,4 млн. рублів пенею.
У податковій декларації за 2004 рік "Ернст енд Янг Внешаудит" указала, що її прибуток склав 10,5 млн. рублів, а податківці під час перевірки з'ясували, що компанія занизила його на 630,3 млн. рублів. Компанія віднесла цю суму до витрат з оплати послуг, які були надані їй материнською компанією "Ернст інд Янг (СНД) Лімітед", зареєстрованою на Кіпрі.
Співробітники кіпрської компанії залучалися для проведення аудита російських клієнтів, але податківці порахували витрати на іноземних фахівців необґрунтованими.
У рішенні податкової інспекції N 15/133 від 29 грудня 2007 року говориться, що акти виконаних іноземними фахівцями робіт не дозволяють зробити висновок про "необхідність даних професійних послуг, їхньої виробничої спрямованості", а також визначити коло клієнтів, яким ці послуги надавалися.
Акт податкової перевірки був складений ще 30 серпня 2006 року, 27 вересня 2006 року компанія представила свої заперечення. У результаті 19 жовтня 2006 року інспекція вирішила провести "додаткові заходи податкового контролю». Цього разу висновки податківців виявилися куди жорсткішими.
Інспектори з'ясували, що гроші, отримані від клієнтів, "Ернст енд Янг Внешаудит" у той же день перераховувала кіпрській компанії. Крім того, говориться в рішенні, обидві компанії "здійснюють діяльність за тією ж адресою і номером телефону", а сумісники російського ЗАТ є штатними співробітниками російського представництва кіпрської компанії. Був зроблений висновок, що діяльність ЗАТ була спрямована на одержання кіпрською компанією "необґрунтованої податкової вигоди".
"Диспути між податковими органами та платниками податків відбуваються в будь-якому товаристві, - цитує "Комерсант" партнера компанії Ernst & Young Олександра Івлєва. Не варто розцінювати цю ситуацію як сенсаційну. Ми впевнені в тому, що в диспуту буде своє вирішення".
Однак, як відзначає видання, раніше аналогічні податкові претензії були пред'явлені до ЗАТ "Прайсвотерхаускуперс Аудит", російській структурі PricewaterhouseCoopers, що входить в "велику четвірку" поряд з Ernst & Young, Deloitte & Touche і KPMG. У податковій справі "Прайсвотерхаускуперс Аудит" суд визнав, що залучення іноземних фахівців є порушенням аудиторською компанією ліцензійних вимог
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас