Зростання інфляції в Азії експортується на Захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання інфляції в Азії експортується на Захід

Казна та Політика
660
Протягом десятиліть Захід імпортував товари, виробництво яких обходилося дешево в країнах з низькими зарплатами. Спочатку це були Японія і Корея, потім Китай, а сьогодні все частіше - В'єтнам та Індія.
Але ця тенденція, схоже, закінчується. Їй загрожує зростаюча інфляція у світі, що розвивається, особливо в Азії. Мова йде не тільки про Китай, де збільшення витрат на енергію та робочу силу уже зробило експорт у Європу і США дорожчим, але й про дешеві альтернативи китайському експорту.
Економісти називають інфляцію серйозною загрозою азіатським країнам. Однак вона загрожує і західним споживачам, тому що азіатські експортери, навіть із дуже бідних країн, заносять свої зростаючі витрати на рахунок споживачів.
У країнах, що розвиваються, і раніше траплялися сплески інфляції. Прямо скажемо, деякі прославилися цим, як Бразилія, де наприкінці 1980-х - початку 1990-х років інфляція досягала тризначних показників. Але наш час відрізняють дві особливості, досить помітні в США, над якими нависла загроза рецесії.
По-перше, на частку країн, що розвиваються, сьогодні припадає майже половина американського імпорту. По-друге, інфляція в цих країнах збіглася з періодом, коли валюти багатьох з них ростуть відносно долара.
У результаті американські споживачі принаймні частково оплачують збільшені витрати на виробництво товарів, що купують, і одночасно платять за більш високими цінами, тому що купівельна спроможність долара в цих країнах знизилася.
Азіатські бізнесмени говорять, що в них немає вибору. За даними, які наводить як приклад International Herald Tribune, компанія Quang Vinh Ceramic Co., що перебуває в північному В'єтнамі, тільки що підвищила ціни на імпортовані в США вази з ручним розписом через збільшення вартості робочої сили на 30% на рік. У цілому у В'єтнамі, що є одним з одержувачів виробничих інвестицій, що швидко розвивається, за період з березня 2007 до березня 2008 року ціни виросли на 19,4%.
Вартість імпорту із країн, що розвиваються в промисловому відношенні, як групи, росте. Індекс середніх цін імпорту готової продукції із цих країн, що складає Статистичне управління міністерства праці США (Bureau of Labor Statistics), стійко падав з початку 2004 року, а тепер стрімко росте. У лютому він додав 5,6% у порівнянні з попереднім роком.
Це сприяє збільшенню інфляції. За період з березня 2007 по лютий 2008 року ціни на товари, що надходять у продаж у США, відповідно до урядового індексу споживчих цін, виросли на 4%.
Однак поки азіатські експортери перенесли на рахунок споживачів лише невелику частину своїх витрат. У Китаї, наприклад, збільшення цін сьогодні становить майже 9% на рік, тобто йде втричі швидше, ніж рік тому. Працівники в країнах, що розвиваються, усе голосніше вимагають підвищення зарплат: в останні дні акції протесту спалахнули у В'єтнамі, Камбоджі і Єгипті. Інфляція тим часом продовжує рости. Днями Філіппіни оголосили, що інфляція на споживчому рівні за п'ять останніх місяців подвоїлася, а в березні виросла на 6,4% у порівнянні з березнем минулого року. В Індії тижнева інфляція на рівні оптових цін за тиждень, що завершився 22 березня, склала в річному вирахуванні 7% у порівнянні з 3,1% у жовтні минулого року.
Зовсім недавно було важко собі уявити, що валюта бідної країни з високою інфляцією зміцнюється відносно могутнього долара. Але долар сьогодні далеко не такий сильний, як раніше. Привабливість долара послабили дефіцит торговельного балансу США та інші проблеми. Є ознаки, що падіння долара може продовжитися, якщо центробанки країн, що розвиваються, особливо - азіатських, перестануть його підтримувати.
Центробанк В'єтнаму минулого тижня віддав комерційним банкам країни розпорядження відновити покупку доларів за жорстким обмінним курсом, установлюваним урядом. Багато банків почали робити ставки на знецінювання долара і відмовлятися приймати великі суми в доларах, поки в транснаціональних корпорацій та експортерів не почалися проблеми з переказом грошей на зарплати своїм працівникам у цій країні.
Крім того, слабість долара сама по собі є причиною інфляції в країнах, що розвиваються, особливо таких, які намагаються перешкодити зростанню своїх валют щодо долара, прагнучи зберегти ринки експорту.
До того ж, відзначають економісти, бідні країни на кшталт В'єтнаму і Єгипту, а також країни із середнім доходом на зразок Китаю і Бразилії традиційно виявляються найбільш уразливими перед інфляцією у випадках, коли, як сьогодні, рушійною силою збільшення цін виявляється сировина, що стрімко дорожчає. Збільшення витрат на продовольство та енергію набагато сильніше відображається на країнах, що розвиваються, в економіці яких великий питома вага сільського господарства і промислового виробництва, що споживає енергію, ніж на розвинених країнах, де сектор послуг більший від виробництва.
Дві протилежних тенденції утруднюють оцінку реального рівня інфляції у світі, що розвивається. Значні інвестиції в нові заводи, насамперед - у Китаї, але також в Індії та В'єтнамі, створили величезні додаткові промислові потужності. Це якоюсь мірою може знизити ціни, якщо уповільнення економічного зростання в США приведе до падіння попиту.
Однак багатьом країнам, що розвиваються, на чолі з Китаєм та Індією, поки вдається згладжувати вплив інфляції через поєднання цінового контролю та субсидування, і усе більше країн наслідує їхній приклад. Наприклад, В'єтнам минулого тижня ввів регулювання цін на транспортні перевезення і бензин.
Оскільки компанії знаходять способи обійти ціновий контроль, наприклад, не змінюючи ціну, але зменшуючи вміст кожної упаковки, вартість субсидій може стати непомірно високою, а ситуація з інфляцією - погіршитися
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас