От ти яка - інфляція! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

От ти яка - інфляція!

Казна та Політика
3208
В Україні інфляція в березні склала 3,8%. Практично за три місяці цей показник уже зрівнявся з тією цифрою, що уряд закладав на цілий рік - маємо 9,7% за квартал. А тут ще Світовий банк видав прогноз для нашої країни: до 17,2% за 2008 рік! Чому так вийшло? Чого очікувати далі?
Про це "Газета..." запитала в економістів.
Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій:
"Ми повинні відмовитися від різного роду апокаліптичних оцінок"
- Ігор Валентинович, незважаючи на обіцянки уряду втримати інфляцію в березні, вона склала 3,8%. З початку року зростання споживчих цін склало 9,7%. Чому це відбулося?
- Зараз ми бачимо ті довгострокові тенденції, які формувалися задовго до 2008 року. Показники цілком реальні, але я б сказав, що в нас їх неправильно рахують. Хоча б тому, що вони зорієнтовані на індекс споживчих цін людей з досить низькими доходами.
У багатьох країнах, наприклад у Німеччині, США, існує кілька показників інфляції. Ціни завжди впливають по-різному на різні категорії людей. Простіше кажучи, давайте допомагати бідним, а середні і багаті самі за себе постоять.
Якщо ми говоримо про продукти харчування, ми не повинні забувати, що платоспроможний попит росте великими темпами. Люди вимагають більш якісних продуктів харчування. Приміром, ціни на м'ясопродукти виросли найбільше - на 17,2%.
Це говорить про те, що чим вищий дохід у населення, тим більше з'являється продуктів більш якісних. Ціни на інші продукти, такі як хліб, макаронні вироби, залежать від кількості зерна, що є в наявності усередині країни. Торішній урожай був слабким, тому, з урахуванням цін на пшеницю на світових ринках, дуже важко очікувати, що Україна закупить багато дешевої пшениці. Існує і соціальний аспект. Звичайно, коли ціни ростуть, перша реакція - спробувати втримати їх хоч на якісь види товарів. Однак правильніше цільовим способом допомагати людям, які дійсно цього потребують.
- У держбюджеті на 2008 рік прогноз інфляції - 9,6%. Виходячи з реалій, який, на вашу думку, оптимістичний прогноз інфляції для України, а який - песимістичний?
- Ті, хто говорить, що інфляція прискорюється, абсолютно правий: цей процес почався в другій половині 2007 року. Зараз ми розглядаємо інфляцію в березні відносно грудня. І ми можемо говорити про те, що груднева інфляція буде вищою, ніж була. Наскільки - я поки не готовий говорити, це буде гадання на цифрах. І далі можливі якісь стрибки інфляції, десь вона буде вища або нижча. Це зайвий раз говорить про те, що із цією проблемою потрібно боротися серйозними методами. І вони перебувають не тільки в кишені в уряду, але й у Нацбанку.
- Чи вдасться уряду здолати інфляцію, і як це можна зробити?
- Найпростіше - це скоротити бюджетні видатки, призупинити темпи соціальних виплат. Хід непопулярний і нікому не сподобається. Нацбанку варто було б методами монетарної політики якщо не призупинити, то хоча б загальмувати кредитну експансію, що існує в країні. Оскільки з нею багато в чому пов'язані темпи доходів населення (люди беруть досить великі кредити, але все так само не обмежують себе у витратах). Інші методи пов'язані зі стерилізацією зайвої грошової маси. У принципі, Нацбанк намагається це робити правильно. Але ми повинні розуміти, що всі ці методи не дають моментального результату. Дуже багато чого залежить від того, яким буде врожай у країні. Зараз існує розрив між темпами зростання грошових доходів населення і темпами збільшення ефективності економіки. Чим вища ефективність виробництва, тим менша собівартість, тим менша буде ціна на товар.
- Як же тоді реагувати на зростаючу інфляцію? Народ хвилюється...
- Ми повинні відмовитися від різного роду апокаліптичних оцінок і перестати говорити, що на цьому закінчилося життя - тому що інфляція висока, але вона не смертельна. В Україні така економіка, де будуть вигадливо поєднуватися досить високі темпи економічного зростання на рівні 6%, реального зростання ВВП в 2008 році, з досить високою інфляцією. Але це сигнал до того, що ті структурні реформи, які постійно відкладаються, колись потрібно провести. Тому що втримувати інфляцію з останніх сил поверхневими методами більше не вдасться.
Що викликає інфляцію в Україні?
Внутрішні причини - випереджальне збільшення споживчого попиту в Україні через зростання доходів населення (з 2004 р. по 2007 р. реальне зростання доходів українців з урахуванням інфляції склало 87%) - збільшення фактичного рівня оподатковування - збільшення соціальних виплат.
Зовнішні причини - безпрецедентне падіння головної резервної валюти світу - американського долара - зростання цін на природний газ, нафтопродукти, електроенергію - подорожчання продовольчих ресурсів на світових ринках.
Ярослав Жалило, завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень
"Бізнес і споживачі готові до високих цін"
- Чому уряду не вдалося втримати закладений у бюджеті інфляційний прогноз на рівні 9,6%?
- Складно говорити, чим керувався Кабмін, установлюючи такий прогноз. Можливо, це був політичний показник. Усі розуміли, що інфляція буде високою, але не хотіли виходити на двозначну цифру. Напевно якісь формули підкладалися під такий річний рівень. Якщо брати прогнози провідних консалтингових агентств, зроблені восени минулого року, вони не погоджувалися з інфляцією 9,6%. Усі давали більш високі цифри.
- Світовий банк уже погіршив інфляційний прогноз для України до 17,2%...
-Так, і це закономірно. Відбулося фронтальне подорожчання всіх видів продуктів і ресурсів. Трудових - через підвищення заробітної плати, енергетичних - через збільшення цін на електроенергію, природний газ, нафтопродукти. Виросли в ціні транспортні тарифи, і піднявся фактичний рівень оподатковування.
Крім того, на ситуації в Україні позначилися і світові тенденції. У світі подорожчали продукти, що привело до зриву низки продовольчих програм ООН. Наступний фактор - випереджальне зростання споживчого попиту в Україні через зростання доходів населення. З 2004 р. по 2007 р. реальне зростання доходів українців з урахуванням інфляції склало 87%, що, природно, збільшило тиск на ринок. Бізнес уже готовий до того, що темпи інфляції будуть високі і закладає ці очікування у свої ціни, а споживачі теж готові більше платити, особливо маючи досить грошей. Це комплекс причин.
- Ваша оцінка антиінфляційних заходів уряду.
- Це спроба по-гарному домовитися із продавцями та виробниками. Зрозуміло, що успіх таких дій залежить від економічного обґрунтування, тобто за умови, що базові економічні інтереси учасників ринку не будуть порушені. Можливо, поки цей принцип і збережений. Але якою буде динаміка розвитку ситуації, покаже час. Поставлених Кабміном умов легше всього дотримуватися великим виробникам. Це може, зрештою, привести до великих втрат багатьох дрібних виробників, адже вони виявляться фінансово неспроможними. Існує і ризик виникнення локальних товарних дефіцитів, особливо за умови збільшення попиту. Програма антиінфляційних заходів дуже складна та у той же час непогана. Але адміністративними методами легко перегнути палицю, тому їх використовувати треба помірковано.
- Коли населення відчує ефект від вжитих заходів з приборкування зростання цін?
- Ефект від домовленості із власниками великих торговельних мереж повинен бути помітний уже за підсумками квітня - у цей час очікується зниження інфляції. Якщо говорити про скорочення рівня державних витрат, то результати стануть відомі за підсумками року. Поки ж уряд розраховує на новий урожай. Інфляцію можуть скорегувати сезонні коливання цін.
- Який ваш прогноз інфляції за підсумками 2008 р.?
- Цілком можливо, що споживчі ціни в Україні виростуть і до 20% . Але мій прогноз до кінця року - 16%-18%.
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас