Інфляція: галопом по Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція: галопом по Україні

Казна та Політика
955
Спочатку уряд розраховував, що ціни виростуть на 10% за рік. Але інфляція використала свій ліміт за три місяці. Якщо Кабмін не почне всі можливі заходи, такі як жорстке обмеження торговельних надбавок, зниження мит на імпортні продукти, обмеження цін на товари та послуги природних монополій, і головне, зменшення обсягів соціальних виплат, то за підсумками року сміливо можна чекати інфляцію на рівні 30-40%.
Кабмін Тимошенко поки не готовий боротися з інфляцією всіма доступними методами. У цій ситуації реально може допомогти Нацбанк: зміцнивши гривню відносно долара. Однак НБУ як і раніше мовчить. Його керівництво навіть боїться вимовляти вголос слово "ревальвація".
Як і минулого місяця, у березні інфляцію "потягнули" продукти харчування. У порівнянні з лютим ціни на продовольство виросли на 6%. Зокрема, на 5% подорожчали хлібобулочні вироби та цукор. Майже на 10% стали дорожчими м'ясопродукти, на 12% підвищилися ціни на соняшникову олію. Але лідером місяця стали фрукти. Ціни на банани, апельсини, ківі виросли майже на 20%.
Експерти пояснюють такий стан речей як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. "Природа інфляції - збільшення світових цін на продовольство, поганий урожай і збільшення споживання в країнах третього світу. Крім того, замість продовольчих культур виробники стали засівати поля біопаливними культурами. На такі виклики уряду реагувати важко", - розповів "Делу" депутат від БЮТ Сергій Терьохін.
Згодний з доводами колеги і директор Центру соціально-економічних досліджень Дмитро Боярчук. Однак він вважає, що ключову роль у такій високій інфляції відіграють соціальні виплати уряду, зокрема, повернення згорілих внесків колишнього Ощадбанку СРСР. "3,8% інфляції в березні - це результат компенсації внесків Ощадбанку", - вважає експерт.
Не останню роль у зростанні цін зіграло збільшення зарплат і пенсій. За словами директора інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, збільшення заробітної плати в Україні йде швидше, ніж зростання економіки. "А це сприяє збільшенню інфляції, оскільки різко роздуває попит", - пояснює Бураковський.
Оптимальним, на думку експерта, було б зараз заморозити всі соціальні виплати, що стимулюють інфляцію. "Але ми розуміємо, що цього не буде. Тому я б пішов на відмову від перегляду бюджету і на відмову від низки соціальних проектів", - відзначив він.
Виробники роздмухають інфляцію
При цьому експерти з гіркотою констатують, що місячна інфляція 3,8% - далеко не межа. Головним фактором, що буде сприяти збільшенню темпів інфляції, вони називають зростання цін виробників промислової продукції. За березень зростання цін у промисловців збільшилося більш ніж в 2 рази і склало 6,6%. А це означає, що вже влітку в Україні інфляція може скласти 10% на місяць. "Ми маємо подвійний фактор інфляції - тиск і з боку попиту, і з боку пропозиції, коли через подорожчання сировини виробники змушені підвищувати ціни на свою продукцію", - пояснив "Делу" Бураковський.
Виробники причинами збільшення цін на свою продукцію називають подорожчання енергоресурсів, залізничних тарифів, зарплат співробітників і самої сировини. Як розповіла "Делу" представник компанії "Регіональні будівельні інвестиції" Оксана Ченчик, з початку року через дорогі енергоресурси збільшення цін на будівельні матеріали склало 30%. З початку року сильно підскочили ціни на пінопласт, арматури. "Через якийсь час вони знизилися, але на вихідні позиції повернутися не змогли", - підсумовує Ченчик.
Збільшення цін на енергоносії експерти називають глобальною тенденцією, що впливає на споживчі ринки в цілому. Підданий впливу світових факторів і ринок металопродукції. У компанії "Метінвест Холдинг" причинами зростання цін на продукцію, крім світових тенденцій, називають подорожчання сировини, різке підвищення внутрішніх залізничних тарифів, енергоресурсів. "По окремих позиціях ціни з кінця грудня по квітень 2007 року виросли на 50, а то й 70%", - говорять у компанії.
Схожа ситуація і на українському ринку нафтопродуктів. Дмитро Кулик, директор компанії "Паралель", серед причин збільшення роздрібних цін на бензин називає також зростання вартості будівництва та обслуговування АЗС.
Як зупинити зростання
В "Метінвест Холдингу" переконані, що переломити зростання цін може тільки зміна кон’юнктури: "Адміністративне втручання навряд чи виявиться ефективним".
На думку експертів, щоб знизити темпи інфляції, уряд повинен вдатися до низки негайних заходів. Зокрема, на думку Сергія Терьохіна, уряд повинен переглянути тарифну політику природних монополій, таких як "Укрзалізниця". "Тарифи повинні бути обґрунтованими, з урахуванням їх собівартості", - переконаний депутат.
На думку Ігоря Бураковського, зниженню інфляції буде сприяти і ратифікація угоди про вступ до Світової організації торгівлі. "Будуть знижені мита, і в Україну почнуть надходити більш доступні товари", - сказав він.
У свою чергу Дмитро Боярчук вважає, що для стримування інфляції можна було б зміцнити гривню. "Якщо зміцнити гривню, подешевіють імпортні товари", - констатує експерт. Ерік Найман, начальник відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку, вважає, що міцна гривня зменшить зростання річної інфляції на 5%.
Крім того, за словами банкіра, є ще один спосіб боротьби з інфляцією - зв'язування грошової маси. Однак цей спосіб загрожує погіршенням економіки в цілому. "Це викличе зупинку економіки і може спровокувати банкрутство підприємств і дефолти по облігаціях", - говорить Найман.
"У Нацбанку є різні інструменти. Ми будемо думати, що робити, але нехай і уряд думає", - говорить керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький. У той же час, за його словами, Нацбанк не вважає виходом зі сформованої ситуації зміцнення гривні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас