В Україні прискорився переділ газового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні прискорився переділ газового ринку

Енергетика
231
Підприємства із часткою співвласника Rosukrenergo Дмитра Фірташа повідомили про виникнення проблем, пов'язаних з поставками палива, пише газета "Ведомости". Діяльність "Рівнеазоту" проходить на даний момент "в аварійному режимі". Газові поставки з 3 квітня зменшилися на 25%.
Як заявив генеральний директор підприємства Михайло Заблуда, це означає $500 000 втраченого виторгу на день. Зараз "Кримський титан" і Кримський содовий завод перебувають в очікуванні, що відбудеться скорочення постачань, що, можливо, приведе до припинення виробництва.
Проблема була спровокована "Нафтогазом України", що контролює українські газопроводи. Саме через нього, на думку Заблуди і генерального директора "Титана" Олександра Нечаєва, підприємства змушені підписувати контракт на постачання імпортного газу і відмовлятися від теперішнього постачальника - "УкрГазЕнерго".
У цих підприємствах, що б'ють тривогу, є частка Фірташа. За заявою "Нафтогазу", проблеми з постачаннями газу в них відсутні, а всі повідомлення із приводу труднощів із газопостачанням він назвав провокацією та "опосередкованим тиском з боку власників RUE" напередодні чергових переговорів з "Газпромом"".
Переговори почалися в лютому, головними питаннями є борг за газ "Нафтогазу" цього року, а також нова схема постачання палива в Україну. Радник Тимошенко з газових питань Олександр Гудима сходиться з "Нафтогазом" на думці, що проблеми у Фірташа, а не в підприємств. Однак за даними "УкрГазЕнерго", все трохи інакше.
"На ринку зараз повний хаос: хтось за газ платить "Нафтогазу", хтось - "УкрГазЕнерго", а хтось - всім відразу. Виступили тільки ці троє, оскільки їм "втрачати нема чого", інші побоюються", - заявив менеджер трейдера. Але підтверджень його словам, як пишуть "Ведомости", поки знайти не вдалося.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас