Джордж Сорос: США прощається зі статусом економічної наддержави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Сорос: США прощається зі статусом економічної наддержави

Казна та Політика
2454
Джордж Сорос знову виступив з промовою, де пообіцяв багато проблем американській економіці.
Сорос уже порівнював пережиту зараз фінансову кризу з Великою депресією 30-х років.
Цього разу він заперечив статус США, як економічної наддержави. Цей статус більше не гарантований, оскільки тривала фінансова криза послабила здатність США конкурувати зі зростаючими економіками Китаю та Індії, заявив американський фінансист, якого цитує агентство Bloomberg.
Зростання числа дефолтів по іпотечних кредитах, що привело до кризи в кредитній сфері, прискорило погіршення позиції США на світових ринках, відзначив він.
"Я думаю, що необхідно якимсь чином перебудувати світову архітектуру, - заявив Сорос. - Китай, Індія і їм подібні країни тепер відіграють більш важливу роль, але в мене немає однозначної відповіді, у що це все виллється ".
Улітку 2007 року Сорос повернувся до активного управління фондом Quantum Endowment Fund, що оплачує його благодійні проекти. Фонд зробив ставку на зниження курсу долара США, американських та європейських фондових ринків, а також на зростання іноземних валют і підйом китайського та індійського ринків.
Саме Китай, на думку Сороса, "одержав найбільшу вигоду від глобалізації". Ця країна дозволила рости курсу своєї недооціненої валюти, що привело до підвищення інфляційних ризиків у США на тлі покупки американцями китайських товарів, що дорожчають.
Сорос продовжує вважати "дуже гарним" і прогноз для Індії. Однак торік фінансист виявився в збитку, не встигнувши вчасно продати активи цієї країни. Індійський фондовий ринок впав на 24% з початку цього року. Інвестиції в Росію, на думку Дж.Сороса, є менш бажаними, з огляду на відступ від політичних свобод і законів, що традиційно захищають права акціонерів.
"Ви інвестуєте на свій страх і ризик, - сказав він. - Я пішов на це, і не маю наміру більше цього повторювати".
Про кінець епохи долара Сорос наполегливо заговорив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
Глобалізація дозволила США абсорбувати заощадження іншого світу і споживати більше, ніж виробляти. Фінансові ринки заохочували споживачів до позик, уводячи усе більш складні інструменти. Влада допомагала процесу, втручаючись щоразу, коли світовій фінансовій системі загрожувала небезпека, пояснює Сорос.
З 1980-х років регулювання ставало усе м'якшим і згодом, по суті, припинилося. Ринок вийшов з-під контролю, коли нові інструменти стали настільки складними, що влада вже не могла адекватно оцінювати ризики. І все, що могло піти не так, пішло не так.
Наслідки американської кризи наздоженуть економіки, що розвиваються, через деякий час, можливо, коли США вже почнуть із нього виходити. В епоху відкритих ринків, коли 95% коштів вільно перетікають із одного ринку на інший, криза в країні, на яку припадає 20% світової економіки, не залишиться непоміченою, вважає Сорос.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас