Клюєв: Контракт на постачання ядерного палива зі США - політична акція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Контракт на постачання ядерного палива зі США - політична акція

Енергетика
213
Народний депутат та один з лідерів Партії регіонів Андрій Клюєв вважає небезпечним експериментом і політичною акцією контракт НАЕК Енергоатом з американською компанією Westinghouse про можливі поставки в 2011-2015 роках ядерного палива для Південно-Української АЕС.
За словами Клюєва, американське паливо дотепер не ліцензоване в Україні. Він підкреслив, що експеримент з використання американських паливних зборок на Південно-Українській АЕС ще не завершений, тому поки немає підтвердження безпеки їхньої роботи на наших реакторах, не розрахованих на таке паливо.
За словами екс-віце-прем'єр-міністра, Чехія і Фінляндія, де також працюють реактори типу ВВЕР, пробували перейти на паливо компанії Westinghouse, однак досвід виявився невдалим.
За словами регіонала, було ухвалено рішення повернутися до російського палива. Клюєв відзначає, що в Чехії на станції Темелін зафіксовані відмови 51 з 61 стрижнів керування.
Контракт, що підписаний напередодні візиту в Україну Президента США Джорджа Буша, на думку політика, швидше за все, просто політична акція.
На його думку, влада занадто поспішала відзвітуватися про пророблену роботу.
"Але ж не можна в такій складній галузі, як атомна енергетика, грати в політичні ігри - вони можуть закінчитися дуже сумно", - підкреслив екс-віце-прем'єр-міністр України.
За його словами, для України цей контракт може мати серйозні наслідки, якщо "з політичних мотивів буде "продавлена" ліцензія на американське паливо без відповідного наукового обґрунтування та адаптації під наші блоки. "А Україна знає про наслідки аварій на атомних блоках не з чуток", - відзначив регіонал.
Він підкреслив, що уряд України дотепер не уклав договорів на постачання російського палива для українських АЕС на поточний рік. За його словами, поки також незрозуміло, за якою ціною Енергоатом збирається купувати американське паливо, оскільки відомо, що воно, як мінімум, на третину дорожче від російського. Укладений контракт передбачає поставки ядерного палива виробництва американської компанії для реакторів ВВЕР-1000 українських АЕС протягом 2011-2015 років для забезпечення щорічного планового перезавантаження не менше трьох енергоблоків.
Нагадаємо, у цей час монопольним постачальником ядерного палива для українських АЕС є російська корпорація ТВЕЛ. В 2010 році минає термін дії довгострокового контракту на постачання свіжого ядерного палива, укладеного між НАЕК Енергоатом і ВАТ ТВЕЛ.
ТВЕЛ - один зі світових лідерів у виробництві ядерного палива. Забезпечує паливом 17% енергетичних реакторів світу, а також дослідницькі реактори різних країн і суднові реактори російського флоту
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас