Ющенко: Рішення країн-членів НАТО - перемога України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Рішення країн-членів НАТО - перемога України

327
Сьогоднішнє рішення країн-членів НАТО - перемога України, заявив Президент України Віктор Ющенко під час прес-конференції в Бухаресті.
Про це повідомляє "5 канал".
Україна розглядає Раду Євроатлантичного партнерства як унікальний механізм тісної взаємодії між НАТО і країнами-партнерами, який сприяє виробленню загальної відповіді на новітні виклики і погрози міжнародній безпеці і стабільності, відзначив Ющенко.
За словами глави держави, серед викликів, які мають потребу загалом і ефективній протидії, - регіональні кризи, війни і конфлікти, в т.ч. "заморожені", міжнародний тероризм, проблема розповсюдження ядерної і ракетної зброї, нелегальна міграція, торгівля людьми, розповсюдження ВІЛ/СНІДУ, бідність, стан екології, питання енергетичної і продовольчої безпеки.
Ющенко відзначив, що у сфері енергетичної безпеки Україна виступає за вироблення і належне дотримання чітких, прозорих і єдиних для всіх учасників енергетичних ринків правил, рівного доступу до джерел енергетичних ресурсів. Він також підкреслив, що Україна робить практичний внесок у створення загальноєвропейської системи енергетичної безпеки, поклавши початок діалогу по енергетичних питаннях навколо створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного коридору.
Міністр закордонних справ України Володимир Огризко також заявив, що Україна вперше отримала чіткий сигнал, що вона буде членом НАТО.
Відзначимо, розгляд заявок України і Грузії на приєднання до Плану дій щодо отримання членства в НАТО перенесено на грудень 2008 р., про що заявив сьогодні Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер.
У той же час прес-секретар Президента України Ірина Ванникова заявила, рішення країн-членів НАТО щодо подальшої долі ПДЧ для України на даний момент ще не існує. Поки можна говорити лише про заяву Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера, яке він озвучив на брифінгу, що консультації з українського питання в даний час продовжуються.
У свою чергу прес-секретар Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич повідомив, що МЗС зараз немає офіційної позиції про перенесення розгляду питання приєднання України до Плану дій щодо отримання членства в НАТО. За його словами, офіційна позиція відомства буде оприлюднена по отриманню офіційних документів із цього приводу від НАТО. "День України на Бухарестському саміті призначений на завтра, на 4 квітня, тому все ще може змінитися. А ми поки що не отримували ніяких офіційних документів із цього приводу", - відзначив Кирилич.
Напередодні Генсек НАТО заявив, інтеграція Грузії і України до альянсу - питання часу. "Україна і Грузія висловили бажання бути частиною євроатлантичної сім'ї і частиною НАТО. Не дивлячись на те, яке рішення ми ухвалимо завтра у відповідь на їх запит відносно надання ПДЧ, наше послання буде позитивним і конструктивним - так, обидві країни мають своє місце в євроатлантичній інтеграції", - сказав він. При цьому на думку президента США Дж.Буша, Україна і Грузія - цілком готові до вступу в НАТО.
На думку німецького канцлера Ангели Меркель, думати про ПДЧ в НАТО Україні ще рано. Нагадаємо, проти надання Україні і Грузії статусу кандидата в члени НАТО виступали ряд країн - Німеччина, Франція, Італія, Нідерланди, Люксембург, Бельгія. Підтримували - країни, які в Північноатлантичному блоці недовго. Це - балтійські республіки, Польща, Чехія і Румунія.
Нагадаємо, саміт НАТО відкрився напередодні в столиці Румунії м. Бухаресті. Він продовжиться до 4 квітня. Ця зустріч стане найбільшою в історії блоку - в ній беруть участь всі 26 глав держав і урядів альянсу. Основними питаннями саміту заявлені: забезпечення енергетичної і інформаційної безпеки, стан і зміцнення натовського контингенту в Афганістані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас