Криза на фінринках привела до збільшення інтересу до випуску конвертованих облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза на фінринках привела до збільшення інтересу до випуску конвертованих облігацій

Фондовий ринок
208
Зниження популярності IPO та єврооблігацій в умовах міжнародної фінансової кризи привели до збільшення інтересу емітентів та учасників ринку до більш складних інструментів, зокрема, до конвертованих облігацій, відзначають учасники українського фондового ринку.
"До вересня виводити на ринок нові компанії буде досить важко, а ринок боргових інструментів взагалі практично мертвий. Реальними стають більш складні інструменти, які дозволяють одержати вищу прибутковість - борг плюс варранти", - оцінив агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію на ринку директор напрямку інвестиційних банківських послуг ING Wholesale Banking України Макар Пасенюк.
"Кілька років тому ми зробили першу невелику угоду з випуску конвертованих облігацій Ясиноватського машинобудівного заводу. Зараз у нас у роботі ще три емітенти, набагато більші", - повідомив журналістам голова інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
Комерційний директор ІК "Конкорд Капітал" Едуард Мащенко відзначив, що загальний обсяг випуску облігацій у рамках цих проектів може скласти $600 млн, і, незважаючи на складний ринок, у компанії вже є попередні заявки на суму близько $800 млн.
Він уточнив, що ставка купона по цих облігаціях може становити 5-6% річних при терміну запозичення на два роки, що цікаво для емітента, тоді як при конвертації власник облігацій одержує премію від 25% ринкової вартості акцій. Крім того, при випуску конвертованих облігацій передбачена додаткова компенсація інвесторові у випадку, якщо компанія не виконує раніше погоджений план розвитку, додав Мащенко.
"Цей інструмент - для великих компаній і тих, що швидко ростуть. Він цікавий і емітенту, і інвесторам", - підкреслив комерційний директор "Конкорд Капітал".
У той же час він відзначив, що структурування такої угоди вимагає більше часу, мінімум, шість місяців.
Як відзначив Пасенюк, при розмірі купона близько 12% річних, цікавого для емітента на сьогоднішньому ринку, загальна прибутковість для інвестора може становити від 18% до 25% річних. За словами Мазепи, прибутковість інвестора може бути ще вищою - до 40-45%.
Говорячи про поточні перспективи приватних розміщень та IPO представники ING Wholesale Banking України і "Конкорд Капітал" висловили спільну думку, що до осені цей ринок буде практично закритий для українських емітентів за винятком агросектора, до якого інвестори сьогодні ставляться з великою прихильністю.
"У розумінні інвесторів - цей вхід на ринок commodities, при цьому на той його сектор, де падіння найменш імовірно", - відзначив Пасенюк.
"Сільське господарство цього року буде локомотивом із залучення коштів, тому що країни колишнього СРСР чи не єдині у світі, які ще можуть наростити посівні площі, тому що населення у світі росте, а нафта дорожчає, збільшуючи інтерес до біопалива", - підкреслив директор департаменту інвестиційно-банківських послуг "Конкорд Капітал" Олександр Омельчук.
Він нагадав, що попит на участь у приватному розміщенні, що завершилося в березні, акцій агрокомпанії MCB Agricole Holding AG з активами в Україні перевищив пропозицію в п'ять-шість разів: $310-310 млн при обсязі розміщення $56 млн, що дозволило двічі підвищувати ціновий діапазон та однаково розміститися по верхній його межі.
У той же час позиції сектора нерухомості та девелопмента, що були донедавна одним з лідерів IPO і розміщень, серйозно ослабли, вважають учасники ринку.
"У цьому секторі необхідне постійне уливання капіталу, при цьому, за класикою, 70% його - позиковий капітал. А зараз залучити капітал складно, його ставка виросла, тому проекти будуть переоцінюватися з урахуванням більшої ставки дисконтування, строки введення їх у дію будуть збільшуватися", - пояснив ситуацію Пасенюк.
"Раніше досить було показати інвесторам портфель проектів і його оцінку, а тепер підходи інвесторів будуть змінюватися і їм необхідно буде продемонструвати можливість фінансування і реалізації цих проектів. Тому вигравати будуть компанії, які мають потенціал для самофінансування", - відзначив аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" (Київ) Костянтин Фісун.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас