ДКЦПФР здає папір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР здає папір

Фондовий ринок
565
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) продовжує посилювати контроль над ринком цільових облігацій обсягом 7 млрд грн.
Вона підготувала проект закону, що зобов'яже компанії випускати облігації лише в бездокументарній формі. Експерти говорять, що використання більш захищеної форми випуску облігацій може знизити попит на них з боку інвесторів-фізичних осіб, яким додатково прийдеться платити за послуги хоронителя.
Учора директор департаменту методології і регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко повідомив, що комісія підготувала проект змін у закон "Про цінні папери і фондовий ринок", що зобов'яже будівельні компанії випускати цільові облігації тільки в бездокументарній формі. "У вівторок комісія вирішила поширити цю норму (заборону випуску облігацій у документарній формі) на всі види облігацій, - уточнив начальник відділу розвитку законодавства ринку цінних паперів ДКЦПФР Максим Лібанов. - Необхідно ускладнити можливість зловживань із цільовими облігаціями при будівництві житла".
Раніше комісія запропонувала посилити умови рейтингування цільових облігацій, які є інструментом фінансування будівництва з наступною передачею житла інвесторові.
За даними агентства "Кредит-Рейтинг", в 2007 році був привласнений рейтинг 102 випускам цільових облігацій обсягом 6,9 млрд грн; в 2006 році -177 випусків на 9,4 млрд грн. Бездокументарний випуск буде поширюватися тільки на майбутні емісії облігацій. "Якщо в інвестора пропадають цільові облігації, то при документарній формі відновити їх практично неможливо, - пояснює Лібанов. - А в бездокументарній формі папери будуть на рахунку в хоронителя - і з ними нічого не трапиться". Комісія посилить також вимоги до емітентів облігацій.
Вони зможуть розміщати цільові облігації тільки привселюдно і після повної оплати статутного капіталу, обсяг випуску не зможе перевищувати розмір власного капіталу компанії. Цільові облігації будуть іменними (зараз можуть бути на пред'явника), а їхній рейтинг - інвестиційного рівня. Компанія буде страхувати фінансову відповідальність за збитки, яких можуть зазнати інвестори.
Експерти визнають, що ці норми знизять кількість зловживань на ринку. "Комісія має намір виключити із цього ринку спекуляції і підробку облігацій", - говорить президент Спілки фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов. Начальник департаменту фінансування та інвестицій "Інвестиційно-будівельної компанії 'Місто'" Павло Тарасенко впевнений, що бездокументарна форма більш безпечна: "У документарній формі облігації випускаються на паперових носіях, і реєстрація переходу прав власності здійснюється через реєстратора, тому є присутнім людський фактор.
А в бездокументарній формі всі операції відбуваються на рахунку клієнта (у хоронителя), що простіше і безпечніше". Крім того, випуск облігацій у бездокументарній формі дешевший, відзначає керівник аналітичного відділу ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. Втім, фізичні особи поки мало довіряють віртуальним цінним паперам, говорить Однопозов, тому попит на них знизиться: "Це може викликати ще більше неприйняття інвесторів до цієї форми фінансування". "В 2008 році кількість випусків цільових облігацій для фінансування будівництва зменшиться, - стверджує начальник відділу моніторингу рейтингів "Кредит-Рейтингу" Андрій Кулик. - Це пов'язане із тривалою жорсткістю умов їхньої реєстрації".
Таким чином, великим будівельним компаніям прийдеться створити "кишенькові" хоронителі, щоб заощадити на їхніх послугах та втримати інвесторів, вважає директор реєстратора цінних паперів "Майнінг-регістр" Андрій Герасименко. "Тарифи різні: можна платити за трьох акціонерів 15 тис. грн за квартал, а можна платити 20 грн, якщо ви є засновником реєстратора або хоронителя", - пояснює він. При цьому послуги реєстратора зазвичай оплачує емітент цінних паперів, а хоронителя - їхні власники. Для фізичних осіб вартість зберігання цільових облігацій становить від 150 грн на місяць, повідомили в одній з компаній-хоронителів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас