Бернанке вимовив слово "рецесія", заслуживши похвалу за відвертість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке вимовив слово "рецесія", заслуживши похвалу за відвертість

367
Виступ голови Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке в середу додав песимізму учасникам ринку, однак заслужив похвалу від деяких економістів за прямоту та відвертість, пише The Wall Street Journal.
Виступ у Конгресі голови американського ЦБ був "освіжаюче відвертим і прямим", вважає економіст Global Insight Браєн Бефан.
Багато хто з аналітиків вважає, що слова Бернанке допоможуть внести більшу прозорість у дії ФРС, відзначає газета.
Песимістичні оцінки голови ЦБ відносно стану економіки США підкріпили очікування нового зниження базової ставки за підсумками засідання 29-30 квітня.
У той же час, відповідно до котирувань ф'ючерсів, ринок прогнозує зменшення вартості кредитів овернайт ЦБ лише на чверть процентних пунктів, а ймовірність зниження на піввідсотка впала до 12% з 24% днем раніше, пише агентство Bloomberg.
"Цілком імовірно, що реальний ВВП США не збільшиться значно в першому півріччі цього року, якщо збільшиться взагалі, і навіть може трохи скоротитися", - заявив Б.Бернанке у своєму виступі перед об'єднаним економічним комітетом Конгресу США.
Б.Бернанке вперше вимовив слово рецесія, якого старанно уникали дотепер всі інші керівники США, дав прогноз про збільшення безробіття, його оцінки в цілому були більше песимістичними, ніж коли-небудь раніше.
"Рецесія можлива", - сказав він, хоча прогнозу про можливість настання рецесії з його вуст не пролунало.
Б.Бернанке очікує повільного пожвавлення економіки в другій половині року. У той же час він визнає, що " у світлі недавньої турбулентності на фінансових ринках ступінь невизначеності відносно цього прогнозу досить високий і залишаються ризики", пов'язані з загрозою подальшого уповільнення. На його думку, найсерйозніші проблеми економіки США пов'язані зараз із житловим сектором.
Б.Бернанке вперше привселюдно прокоментував рішення центробанку схвалити порятунок Bear Stearns, а також знизити дисконтну ставку на 0,75 процентного пункту під час екстреного засідання 16 березня. За його словами, ФРС вирішила підтримати Bear Stearns, щоб "запобігти безладному краху" брокерської компанії і "непередбачувані, але ймовірні, важкі наслідки цього краху для функціонування ринку та економіки в цілому".
"З огляду на сформовані фінансові умови, несподіване банкрутство Bear Stearns могло б привести до хаотичного закриття позицій" і "серйозно розхитати довіру інвесторів", заявив Б.Бернанке.
Темпи економічного зростання США в жовтні-грудні минулого року склали 0,6%. Згідно із прогнозом експертів, підйом економіки в першому кварталі сповільнився до 0,2%.
Інфляція, за словами голови американського ЦБ, "також є джерелом побоювань", з огляду на підвищення цін на сировину і падіння курсу долара США відносно євро та інших світових валют. У той же час ФРС очікує "уповільнення інфляції в найближчі квартали" завдяки "вирівнюванню" цін на сировину та уповільненню темпів економічного зростання у світі.
У четвер Б.Бернанке виступить перед банківським комітетом Сенату.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас