Мінвуглепром оприлюднив проект концепції реформування вугільної промисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінвуглепром оприлюднив проект концепції реформування вугільної промисловості

Енергетика
199
Міністерство вугільної промисловості України в середу оприлюднило підготовлений ним проект концепції реформування вугільної промисловості країни для збору пропозицій і зауважень до документа, що для вступу в силу повинен бути схвалений Кабінетом міністрів.
Основним завданням удосконалювання нормативно-правового поля в документі визначається усунення наявних нормативно-правових факторів, які стримують адаптацію підприємств вугільної галузі до ринкового середовища.
Для розвитку галузі, вважають у профільному міністерстві, держава повинна розблокувати і прискорити процес приватизації вугільних підприємств, удосконалити механізми державного субсидування і функціонування ринку вугілля, забезпечити підвищення престижності шахтарської праці.
Основним методом приватизації підприємств галузі повинен стати відкритий аукціонний продаж. Підготовка до продажу, відповідно до документа, повинна включати інвентаризацію і складання паспортів інвестиційних об'єктів, а також групування їх у максимально інвестиційно привабливі лоти, уточнюється в проекті концепції.
Формула розрахунку стартової ціни лота, крім балансової вартості об'єкта, повинна враховувати цінність вугільного родовища, очікувану прибутковість бізнесу, критичний (мінімальний) обсяг інвестицій, необхідний для досягнення прибутковості, наявні в приватизованого підприємства фінансові та соціальні зобов'язання.
Приватизаційні угоди, як вважають у Мінвуглепромі, повинні фіксувати мінімальний обсяг інвестицій і графіки їхнього надходження, вимоги щодо раціонального відпрацьовування запасів, створення безпечних умов належним чином оплачуваної праці, створення спеціального накопичувального фонду фінансування майбутньої ліквідації шахт, форми участі трудових колективів в управлінні підприємством.
Роздержавлення підприємств вугільної промисловості забезпечить прихід у галузь ефективного власника і ліквідацію таких явищ кризового стану, як безгосподарність, збитковість, низька продуктивність праці, відзначається в проекті концепції.
При цьому методи та форми державного управління галуззю повинні зазнати змін. Держава повинна перейти до суто ринкових методів впливу на обсяги виробництва вугільної продукції, її реалізацію на внутрішньому ринку, експортно-імпортні потоки, ціноутворення, вважають у Мінвуглепромі.
Проект концепції припускає усунення непрозорих тіньових схем поставок вугілля та перехід до винятково біржового його продажу на відкритих аукціонах підприємствами всіх форм власності з укладанням відповідних ф'ючерсних контрактів.
Стартова ціна на вугільну продукцію, що виставляється на аукціони, повинна визначатися за методикою або формулою, що враховує її калорійність і технологічну цінність, а також ціни на альтернативні види енергоносіїв, зокрема, імпортний природний газ, вважають у профільному міністерстві
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас