"Плюси" в мінусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Плюси" в мінусі

891
Канал "1+1" втрачає рейтинги, а разом з ними і співробітників - останні дні на каналі тільки і чуток, що про звільнення 40% штату, а це понад 400 чоловік
Днями навколо "плюсів" розгорівся скандал, що нагадав торішню історію іншого провідного телеканалу країни - "Інтера". Про прийдешнє звільнення 400 співробітників повідомили на зборах колективу інформслужби. Генпродюсер "ТСН" Володимир Карташков офіційно спростував цю інформацію, а в прес-службі каналу "24" заявили, що керівництво не стане коментувати це питання - "немає приводу для розмов". Співробітники каналу публічним запереченням не вірять. "Мої колеги про плани звільнення знають напевно, з ними такі розмови велися, тому спростування керівництва - неправда", - сказала одна з журналістів каналу, що попросила не називати її імені.
Офіційне рішення про звільнення або незвільнення співробітників повинні прийняти сьогодні, на зустрічі керівництва з колективом.
Нові старі власники
Приводом для занепокоєння став остаточний перехід каналу до медіагрупи СМЕ. Раніше вона володіла 60% акцій "1+1", а недавно купила в Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана ще 30% акцій. Крім "плюсів" СМЕ володіє в Україні телеканалами "Кіно" і "Сіті", а також декількома каналами в шести країнах Східної та Центральної Європи.
Керівництво "плюсів" вирішило провести так звану оптимізацію робочого процесу, одним з пунктів якої, очевидно, стала економія коштів на співробітниках для нових вкладень. Штати українських каналів і правда трохи роздуті. На великих вітчизняних каналах працюють до 1000 чоловік. Для порівняння, на цілодобовому каналі новин Euronews - усього 250.
"Минулого тижня нас попросили заповнити анкети, у яких запитувалося: ким ви працюєте, чи є у вас хтось у підпорядкуванні, як поліпшити роботу каналу", - ділиться інший журналіст "1+1". Чи то за ними буде проводитися відбір співробітників, чи то нове-старе керівництво вирішило познайомитися. "Але якщо звільнення будуть, це торкнеться майже кожного другого - у нас працюють близько тисячі чоловік, - продовжує наш співрозмовник. - Скоротять, напевно, "офіс" - різного роду менеджерів, яких і справді занадто багато. Операторів, які на телебаченні завжди в дефіциті, більшість журналістів і ведучих навряд чи попросять піти".
Здорова конкуренція?
Якщо скорочення і почнуться, то не раніше квітня, вважає голова київської Медіа-профспілки Михайлина Скорик. "Зовні ситуація нагадує події на "Інтері", коли після зміни керівництва з каналу були змушені піти близько чотирьохсот чоловік, - говорить Михайлина. - Але якщо на "Інтері" людей просто поставили перед фактом і недоплатили, тут все відбувається більш цивілізовано, відповідно до закону. Якщо взагалі щось відбувається".
На "плюсах" просто хочуть підштовхнути людей і змусити конкурувати усередині каналу, вважає Наталя Лігачова, головний редактор "Телекритики". "Може, когось і звільнять, але зараз мова йде про конкуренцію усередині самого каналу", - сказала вона.
Повторити успіх танців
Замість міфічних підкилимових причин експерти називають більш реальні, а саме - падіння рейтингів каналу. Жодна програма поки що не змогла повторити фурор "Танців із зірками", коли "1+1" з відривом обігнав свого головного конкурента телеканал "Інтер". А останні прем'єри телесеріалів не виправдали очікувань.
"Канал уступає другу кнопку Новому каналу. Наскільки я знаю, не надто добре пішла "Принцеса цирку" і "Чемпіон", - прокоментував Олександр Богуцький, медіаексперт, генеральний директор каналу ICTV. - Оптимізуючи роботу, керівництво вирішило зробити канал більш розважальним. Новин та облич каналу скорочення не повинно торкнутися - це ж гарантована втрата рейтингів і грошей, протягом довгих років вкладених в імідж". Анатолій Борсюк, один з ведучих "1+1", упевнений: телебачення настільки інертно, що чекати швидких
змін нема чого. "Так, канал буде рухатися убік більшої розважальності і привабливості - так вирішив топ-менеджмент, - розповів "24" Анатолій. - Але новини залишаться, а особливо серйозних передач - політичних, економічних - у нас і так раз-два і все. А нібито невдачі "плюсів" - нічого надприродного: сьогодні один канал вистрілив, завтра другий. Звичайна телевізійна метушня".
Євгенія Даниленко
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас