У справі про банкрутство Нафтогазу звинувачують Бойка і Клюєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У справі про банкрутство Нафтогазу звинувачують Бойка і Клюєва

Енергетика
258
Порушено низку кримінальних справ за фактом завдання збитків державі на суму 140 мільйонів діяльністю в нафтогазовій сфері. "У результаті ми зробили наступний висновок: винний державний менеджмент - міністри і віце-прем'єр-міністр", - заявив голова КРУ Микола Сивульський в інтерв'ю газеті Дело.
Міністром тоді був Юрій Бойко, а віце-прем'єром з ПЕК - Андрій Клюєв.
"Вони витіснили державну компанію з ринку шляхом введення посередницької структури RosUkrEnergo, а пізніше УкрГаз-Енерго. У результаті чого різко знецінилися активи НАК", - повідомив голова КРУ.
Крім того, "Ігор Воронін на той момент очолював УкрГаз-Енерго. Він ставив свої підписи під документами, що завдають збитків НАК на 56 мільйонів, оскільки несвоєчасно ввів зміни (у підвищення) у тарифну ставку на зберігання газу в ПСГ, дав відстрочки в оплаті відповідних послуг RosUkrEnergo", - говорить Сивульський.
Крім того, Воронін очолює УкрГаз-Енерго, засновником якого є RosUkrEnergo. До того ж спожитий у середині 2006 року газ за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів був оформлений в 2007-му за ціною 130 доларів. А 35 доларів на тисячі кубометрів - це дохід УкрГаз-Енерго і збитки Укртрансгазу. Збиток від цієї операції становить 436 мільйонів гривень.
Як заявив голова КРУ Микола Сивульський: "Це гроші, перераховані через Востокгазсервис на ПП Передові сучасні технології в Луганську, де, відповідно до звітності, працювала лише одна людина. До того ж дана організація зареєстрована за неіснуючою адресою".
Крім того, порушена кримінальна справа за фактом завищення в 4 рази ціни на придбання двох газоперекачувальних установок. Їхня номінальна вартість - 10,9 мільйона гривень, а за них заплатили 42,6 мільйона через посередницьку структуру.
Перевірка НАК була комісійною, не тільки ГоловКРУ його перевіряло, але й Мін'юст, Мінфін, Мінекономіки, НКРЕ, силові відомства.
Також Сивульський повідомив, що Нафтогаз загруз у боргах і кредитах. Заборгованість за позиками на 1 січня 2006 року становила 8 мільярдів 161,7 мільйона гривень, у той час як за 2006 рік оплачено відсотками 766,3 мільйони. На 1 січня 2007-го заборгованість становила вже 11,3 мільярди. Протягом 2007 року оплачено відсотків по кредитах - 1 мільярд. А на 1 січня 2008 року заборгованість за позиками склала 11 мільярдів.
Кредити бралися в Альфа-Банку, ABN AMRO BANK N.V., Промінвестбанку, Linton Сapital Ltd., Parbeck Capital Ltd., Credit Suisse International, Standart Bank London. Всі кредитні договори містять норму про можливість продажу зобов'язань.
У порушеннях щодо НАК фігурують у звіті КРУ керівники Газтепла, Укргазвидобування, Укртрансгазу, Газу України та інші.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас