ЄЦБ необхідно стримати інфляцію, перш ніж знижувати ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ необхідно стримати інфляцію, перш ніж знижувати ставку

Валюта
234
Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) повинне стримати інфляційні очікування, перш ніж знижувати базову процентну ставку, вважає член ради директорів ЄЦБ і голова Банку Франції Крістіан Нуайє, повідомляє агентство Bloomberg.
"Міцне стримування інфляційних побоювань є необхідною умовою для зниження ставки в умовах невизначеності, що підвищується, у фінансовій сфері і ризиків ослаблення темпів економічного зростання, - заявив К.Нуайє. - Я переконаний, що під час фінансових проблем найбільш важливим є забезпечення цінової стабільності".
Уперше цього року один із представників ради директорів ЄЦБ заявив про можливості зниження базової процентної ставки. У той же час К.Нуайє відзначив, що прогноз економічного зростання єврозони є "набагато більш вражаючим", ніж для США, де Федеральна резервна система (ФРС) скорочувала ставку вже шість разів з вересня минулого року, щоб запобігти рецесії.
За останні півроку американський Центробанк зменшив ставку на 300 базисних пунктів - до 2,25% річних, тоді як ЄЦБ утримує ставку незмінною - на максимальному за шість років рівні - 4% річних.
За словами К.Нуайє, передумови для скорочення ставки в США не відповідають ситуації в єврозоні "на даний момент", оскільки виникнення серйозних наслідків кризи в кредитній сфері "менш імовірно", а рівень боргових зобов'язань, забезпечених житловою іпотекою в портфелях банків, "відносно низький".
"Навіть якщо економічне зростання у країнах, що входять у єврозону, послаблюється, нам не загрожує рецесія, - відзначив він. - У той же час, криза ще не завершена, і всі наслідки фінансових дисбалансів поки не втратили свою силу".
За попередніми даними Статистичного управління Європейського союзу, збільшення споживчих цін у єврозоні в березні прискорилося до 3,5% у річному вирахуванні - максимального рівня із червня 1992 року
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас