Народний депутат пропонує ввести плату за право виробляти цукор у розмірі 100 грн/тонна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народний депутат пропонує ввести плату за право виробляти цукор у розмірі 100 грн/тонна

Аграрний ринок
115
Народний депутат Павло Костенко (фракція БЮТ) пропонує ввести плату за право виробництва однієї тонни цукру квоти "А" (для внутрішнього ринку) у розмірі 100 грн.
Це передбачено законопроектом, зареєстрованим народним депутатом у парламенті 31 березня поточного року.
Передбачається, що в Україні буде встановлений граничний розмір виробництва цукру квоти "А" на рівні 2,040 млн тонн. При цьому квота буде розподілятися між цукровими заводами, що працювали в 2007 році, на постійній основі пропорційно частці кожного з них на загальнодержавному цукровому ринку за останні п'ять років. Для тих заводів, які в 2007 році не працювали, квоти будуть розподілятися на конкурсних умовах.
Відповідно до законопроекту, у випадку виробництва заводом цукру менше від отриманої квоти, він буде позбавлений цього права. При цьому заводи будуть мати право самостійно розпоряджатися квотою, зокрема, продавати її, міняти, орендувати та ін.
Документ також скасовує мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк, а також вводить обов'язкове декларування суб'єктами господарювання наявності цукру.
Відповідно до чинного законодавства, Кабінет міністрів щорічно встановлює квоту "А", що розподіляється Міністерством аграрної політики серед цукрових заводів відповідно до заявлених ними обсягів.
Україна в 2006 році зробила 2,6 млн тонн цукру при потребі внутрішнього ринку близько 2 млн тонн. В 2007 році виробництво бурякового цукру склало 1,860 млн тонн, але з урахуванням перехідних запасів загальна пропозиція цієї продукції на внутрішньому ринку в поточному маркетинговому році (МР, вересень 2007 - серпень 2008) склала 2,940 млн тонн.
Раніше народний депутат Павло Костенко обіймав посаду голови ради директорів "Української продовольчої компанії", що є одним з найбільших виробників цукру в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас