Невловима тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невловима тінь

Казна та Політика
714
За підсумками третього кварталу минулого року тіньова економіка збільшилася в порівнянні з аналогічним періодом 2006 р. до 31% від реального ВВП. Відповідні підрахунки містяться у звіті Мінекономіки, оприлюдненому минулого тижня. Глибше за інших пішли в тінь три сектори: сільське господарство, страхування та операції з нерухомістю. Втім, досить сумнівно, що міністерські експерти володіють повною картиною того, що відбувається.
Веселі молочники
За офіційними даними рівень тінізації економіки почав плавно знижуватися з 2002 р. (тоді він становив 45% ВВП). Аналогічна тенденція простежувалася й у першому півріччі минулого року (у першому і другому кварталах обсяги нелегального обороту в порівнянні з аналогічними періодами 2006 р. знизилися на 3 і 2% відповідно). І лише третій квартал (за останніми даними) показав 1%-вий приріст. У Мінекономіки це пояснюють політичною невизначеністю, що панувала перед достроковими парламентськими виборами, збільшенням негативних інфляційних очікувань населення і ризиків дестабілізації фондового ринку внаслідок світової кризи фінансової ліквідності. Втім, про реальний рівень нелегального обороту держава може тільки здогадуватися, адже при підрахунку "тіні" ураховуються далеко не всі види економічної діяльності.
Відповідно до офіційних даних найбільша частка тіньового обороту зафіксована в сільському господарстві - 49% від виробленого ВВП (за рік вона виросла на 7%). "Більшість продуктів харчування виробляється і переробляється приватними господарствами, так що в держорганів мало можливостей проконтролювати цю сферу", - повідомив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук. "Оплата праці в сільському господарстві відбувається винятково готівкою. Більша частина продукції продається на ринках без якого-небудь офіційного обліку і також за готівку", - говорять у Державній податковій адміністрації.
Експерти ж стверджують, що сільські податкові в силу невисокої кваліфікації і тісних зв'язків просто неефективно контролюють аграріїв. Не сприяє виводу з тіні і чинна система єдиного сільськогосподарського податку, коли господарство сплачує податок залежно від площі використовуваних земель, а не обороту і прибутку. Збільшення тінізації торік аналітики пояснюють діями чиновників. У серпні минулого року Кабмін своєю постановою підсилив контроль місцевих адміністрацій над процесами ціноутворення на продовольчих ринках. Відповідним ходом аграріїв стало більш ретельне приховування доходів.
Без страху і докору
За аграріями за рівнем тінізації ідуть страховики: у порівнянні із третім кварталом 2006 р. за аналогічний період минулого року вона виросла з 28 до 39% від виробленого ними ВВП. СК погоджуються з тим, що галузь залишається однією із найулюбленіших областей оптимізації оподатковування, однак вважають відзначену Мінекономіки тенденцію такою, що не відповідає дійсності. "В 2004-2006 роках частка тіньових операцій у страхуванні досягала 60-70%, але з тих пір стабільно знижувалася і на сьогодні становить близько 30-40%", - розповіла в інтерв'ю "ДС" голова правління СК "Просто-страхування. Життя і пенсія" Галина Третьякова. За її словами, зменшення частки тіньових операцій відбулося завдяки посиленню контролю над перестрахуванням (СК стало важко виводити через нього кошти за кордон) і станом страхових резервів.
"Держфінпослуг починає регулювати структуру активів страховиків протягом усього року, тоді як раніше стан справ у компанії перевірявся тільки наприкінці кварталу. Тому СК наприкінці кварталу могли узяти під оренду активи, які повинні бути в них за законом, а що відбувалося в компанії протягом цього часу, Держфінпослуг було не відомо", - розповідає Третьякова.
Найпоширеніша схема відведення коштів через СК проста: компанія страхують великі майнові або фінансові ризики, які ніколи не відбудуться (приміром, падіння метеорита). Страхова сума може бути будь-яка. Потім кошти виплачуються зв'язаному зі страхувальником агентові у вигляді комісійних (вони можуть досягати 90% від страхового тарифу).
Ріелтори в підпілля
Замикають трійку тіньових лідерів операції з нерухомістю. За даними Мінекономіки на кінець третього кварталу минулого року частка нелегальних дій у цьому секторі виросла до 26% проти 20% від зробленого ними ВВП за відповідний період 2006 р. За словами експертів, однією з найпоширеніших схем ухилення від оподаткування при великих операціях з нерухомістю є підміна предмета продажу. Замість договору купівлі-продажу нерухомості укладається договір купівлі-продажу акцій підприємства, що нею володіє. Операції з акціями не обкладають ПДВ, а у випадку їхнього продажу за номінальною ціною - і податком на прибуток. Реальна ж оплата відбувається готівкою.
Цікаво інше. За даними Держкомстату, компанії, що працюють у сфері купівлі-продажу, оренди та інжинірингу в 2007 р., уп'ятеро поліпшили рентабельність. У цілому вони заробили більше 30 млрд грн., що дозволило їм перескочити в рейтингу прибутковості із сьомого відразу на перше місце. При цьому вони потіснили навіть традиційно високоприбуткові в останні роки торговельні (22,1 млрд грн. прибутку) і фінансові (1,8 млрд грн.) компанії. При цьому в торговців Мінекономіки зафіксувало зниження тінізації.
"Торік підприємства почали демонструвати свій реальний заробіток, що відобразилося на результатах статистики", - вважає заступник генерального директора Української торговельної Гільдії Віталій Бойко. "В 2007 році податкова активізувала перевірки підприємств, що здають нерухомість в оренду, а також ріелторських компаній. Це відобразилося у звітах підприємств галузі", - пояснює керівник центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.
Втім, у Мінекономіки визнають, що застосовувана зараз методика розрахунку рівня тіньової економіки недосконала (у цей час для її оцінки застосовують наступні методи: фінансовий, монетарний, електричний і "витрати населення - роздрібна торгівля"). Тому зараз працюють над пошуком нових можливостей підрахунку нелегальних оборотів.
Катерина Прищепа, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас