Ціни зіб'ють цукром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни зіб'ють цукром

Аграрний ринок
580
Уряд вирішив задавити збільшення цін на цукор у зародку, викинувши на ринок дешевий продукт із держрезервів. Хоча для реального впливу на ринок цукру, запасеного в Аграрному фонді, не вистачить, цукровики вже пообіцяли зафіксувати відпускні ціни на рівні не більше 3,5 грн./кг.
Питання про державні інтервенції на ринку цукру може бути винесено на засідання Кабінету міністрів. Додатковий цукор на ринку необхідний, щоб придушити зростання цін на солодкий продукт, що спостерігалося в останні дні. "Щоб уникнути підвищення цін, готується проект постанови Кабінету міністрів про інтервенції на ринку цукру", - сказав заступник міністра аграрної політики Іван Демчак. Він відзначив, що останнім часом ціни на цукор виросли в низці областей на 1-1,5 грн. за кг (до 4-5 грн.).
На думку чиновників, для збільшення цін об'єктивних підстав немає, оскільки внутрішні запаси цукру перекривають обсяги внутрішнього споживання - цукру в країні 1,8 млн. т, з яких до нового сезону (стартує у вересні) буде використано не більше половини. Цукор з Аграрного фонду чиновники готові продавати на 15-20% дешевше від ціни, що встановилася на ринку, - по 3 грн./кг. Усього цукру в Аграрному фонді 25 тис. т. Експерти сходяться на думці, що для реального впливу на ринок такого обсягу недостатньо, але зниженню ціни може сприяти сам факт інтервенцій.
Нагадаємо, що ціновому стрибку передували заяви операторів цукрового ринку про заплановане у квітні подорожчанні солодкого продукту мінімум на $200/т. Тепер же виробники заговорили про свою готовність всіма силами перешкодити такому збільшенню цін. "Керівники великих компаній виступили із пропозицією зафіксувати оптово-відпускну ціну на цукор 3,5-3,6 грн. за кілограм, щоб заявити суспільству, що ціни піднімають не цукровики, а посередники", - сказав гендиректор асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.
Експерти відзначають, що на внутрішньому ринку, на якому і так майже мільйон тонн зайвого цукру, додаткові 25 тис. т дешевого продукту з Аграрного фонду операторам зовсім ні до чого. "За минулий тиждень, оскільки був спровокований ажіотажний попит, населення і так сформувало значні запаси, і попит буде знижуватися. А споживач, що ще не купував цукор, тепер буде очікувати подальшого зниження ціни на нього", - говорить один з учасників ринку.
Із загального запасу цукру, що є на внутрішньому ринку, 200 тис. т перебувають у сільгосптоваровиробників, 750 тис. т - на складах цукрових заводів, 300-400 тис. т - у торгівлі, а також є певний запас цукру в переробників (кондитерів, виробників напоїв і т.д.).
За даними Мінагрополітики, на 20 березня середня роздрібна ціна на цукор була 3,46 грн. за 1 кг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас