Ющенко: Перехід на контрактну армію коштуватиме Україні 4,4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Перехід на контрактну армію коштуватиме Україні 4,4 млрд грн

Казна та Політика
155
Перехід на контрактну армію коштуватиме Україні 4,4 млрд грн.
Про це заявив Президент України Віктор Ющенко сьогодні під час робочої поїздки у Васильківський гарнізон Збройних Сил України.
Президент закликав Міноборони і Генштаб активізувати зусилля по набору контрактних військовослужбовців. Він назвав неприйнятними темпи набору за останні роки, коли щорічно армія поповнювалася контрактниками на рівні 1-1,5 тис. осіб. Ющенко також заявив, що за 2008-2009 рр. необхідно на контрактну службу призвати 43 тис. осіб.
Окрему увагу Президент акцентував на проблемах військової авіації. Ющенко заявив, що військові літаки сьогодні гостро потребують модернізації, і військові льотчики до цих пір не мають сучасного навчально-тренувального комплексу. Виходячи з цього, Президент доручив міністрові оборони і керівникові Генштабу підготувати донесення про ситуацію у військовій авіації і за наслідками цього звіту буде скориговано існуюче рішення Ради національної безпеки і оборони щодо Збройних Сил України.
Відзначимо, що 13 березня ц.р. Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу комісію з підготовки пропозицій щодо поліпшення роботи армії. За словами міністра оборони Юрія Єханурова, міжвідомча комісія розгляне ряд пропозицій щодо модернізації армії. "Зараз ця комісія відпрацьовуватиме можливість оформлення контрактної служби в армії на 2 і на 5 років", - відзначив Єхануров. Він також повідомив, що комісія розглядатиме питання щодо безкоштовного навчання у вищих учбових закладах військовослужбовців, у яких закінчився 2-річний контракт. Також він додав, що Кабмін направив на розгляд ВР законопроект "щодо того, що в контрактній армії могли служити люди з шкільною освітою". Також, за його словами, в цьому законопроекті є пункт, в якому передбачається укладення контракту на військову службу з жінками, а також знятий ряд непотрібних, дрібних обмежень.
Нагадаємо, що Президент України заявив 27 лютого ц.р., що програма переходу Збройних сил України на контрактну основу до 2010 р. під загрозою зриву. Ющенко підкреслив, що 2009 р. повинен стати останнім роком заклику на термінову військову службу, з 2010 р. Збройні сили повинні бути повністю укомплектовані на контрактній основі. Раніше екс-міністр оборони, голова комітету ВР з питань національної безпеки Анатолій Гриценко заявляв, що для переходу Збройних сил України на контрактну форму служби в 2008 р. необхідно витратити 3% ВВП (22 млрд грн).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас