Холдинг Altria відокремлює свій підрозділ Philip Morris — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холдинг Altria відокремлює свій підрозділ Philip Morris

Фондовий ринок
177
Одна з найбільших у світі тютюнових компаній - Altria Group ухвалила рішення виділити в окрему компанію свій підрозділ Philip Morris International (PMI). Як повідомляється, цілком можливо, що ця довгоочікувана подія відбудеться вже сьогодні, 28 березня, передає Reuters.
Причому більшість експертів зазначають, що в результаті цієї операції і у американського, і у міжнародного підрозділу буде можливість розвиватися самостійно, запускати нові продукти і займатися поглинаннями. Проте, деякі аналітики вказують на те, що разом з перевагами, відокремлення PMI несе і величезні ризики.
"Міжнародна тютюнова індустрія дуже сильно відрізняється від американської. Перше, що помічаєш, коли виїжджаєш за межі США - це те, як багато там палять", - зазначив портфельний менеджер Vice Fund Чарльз Нортон. Дійсно, міжнародний тютюновий ринок розвивається набагато швидше, ніж американський. І після відокремлення у Philip Morris з'явиться набагато більше свободи, що дозволить їй збільшити свою частку на ринках країн, що розвиваються.
Також деякі експерти підкреслюють, що не дивлячись на можливості, що відкриваються, компанії доведеться подолати декілька перешкод, і ринки країн, що розвиваються, несуть в собі багато ризиків. Останнім часом у багатьох країнах все частіше з'являються закони, що обмежують або взагалі забороняють рекламу тютюнових виробів. Наприклад, Китай, який є найбільшим у світі тютюновим ринком, прийняв Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо боротьбі проти тютюну. В рамках цієї конвенції в країні до кінця 2011 р. планується заборонити всю рекламу тютюнових виробів.
Варто зазначити, що на даний момент Philip Morris є другою за величиною в світі тютюновою компанією, поступаючись тільки китайській China National Tobacco Co. Але навіть не дивлячись на це, виконавчий директор PMI Андре Каланцопулос зазначив, що поки компанія практично не присутня в Китаї, Бангладеш, В'єтнамі та Індії. Причому, на думку більшості фахівців, поки PMI не зможе збільшити свою частку на китайському ринку, що швидко розвивається. "Малоймовірно, що компанія зможе незабаром стати гідним конкурентом China National Tobacco", - зазначив аналітик Morningstar Грегг Варен.
Але, не дивлячись на можливі проблеми, більшість аналітиків ставляться до відокремлення Philip Morris від Altria Group позитивно. " У PMI з'явиться більше свободи. І є всі підстави вважати, що компанія незабаром значно збільшить свою присутність на ринках", що розвиваються, - підкреслив Г.Варен.
Нагадаємо, що компанія Philip Morris International Inc. (PMI) займається випуском на більш ніж 50 фабриках тютюнових виробів, які продаються більш ніж у 160 країнах. Штаб-квартира компанії знаходиться в Лозанні.
У Росії група Philip Morris складається з трьох аффільованих компаній: двох виробничих – ЗАТ "Філіп Моріс Іжора" в Ленінградській області та ВАТ "Філіп Моріс Кубань" в Краснодарі, а також збутовою ООО "Філіп Моріс Сейлз енд Маркетинг" з філіями в 100 містах країни. "Філіп Моріс Сейлз енд Маркетинг" здійснює діяльність у сфері маркетингу і збуту в Росії 11 сімейств марок сигарет "Філіп Моріс", таких як Bond Street, Chesterfield, L&М, Marlboro, Muratti Ambassador, Next, "Оптіма", Parliament, "Союз-Аполлон", Trend і Virginia Slims.
Загальний обсяг інвестицій Philip Morris у виробничі потужності в РФ у даний час перевищує 800 млн дол.
В Україні компанії належить фабрика в районі Харкова, загальний обсяг інвестицій в проект - 100 млн дол. Частка на тютюновому ринку України за підсумками 2006 р. - 33%. У Казахстані компанія володіє тютюновою фабрикою в районі Алма-Ати, частка ринку марок сигарет Philip Morris в Казахстані в 2006 р. перевищувала 58%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас