Лукашенко віддасть банки іноземцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко віддасть банки іноземцям

Казна та Політика
350
Про свої амбіції вже заявили британський Royal Bank of Scotland (RBS) і шведський Swedbank. Представники цих фінустанов готові розглянути пропозиції білоруського уряду.
Фінансові уливання
До 2011 року в Білорусії діє мораторій на відчуження контрольних пакетів найбільших держбанків країни - Беларусбанка, Белагропромбанка, Белинвестбанка, Белпромстройбанка. Але влада вже заявила, що готова переглянути свою позицію. Зокрема, мова йде про передачу контролю над Белпромстройбанком і Белинвестбанком ще до 2011 року. Відносно двох інших білоруський Нацбанк непохитний - поки на продаж будуть виставлені тільки міноритарні пакети.
Чиновники відзначають, що були змушені переглянути терміни продажу акцій. Держбанки, що динамічно розвиваються, гостро потребують додаткових ресурсів, які їм можуть дати тільки великі іноземні гравці. Тому уряду доводиться «відкривати» ринок, щоб остаточно не перетворитися в країну-вигнанця.
З кінця 2004 року уряд США припинив надавати Білорусії які-небудь позики і кредитні гарантії. А наприкінці минулого року Америка заблокувала рахунки білоруського концерну "Белнефтехим" і його дочірніх підприємств. І хоча уряд приндиться, стверджуючи, що ніякої загрози для стабільності банківської системи нема, через економічні санкції США обсяги інвестицій різко зменшаться.
Білорусія лібералізує економіку
Білорусько-американський конфлікт змусив президента Олександра Лукашенка докорінно переглянути своє ставлення до вимог іноземного бізнесу. Якщо раніше уряд хвастався мінімальними зв'язками із західними партнерами, тепер узято курс на лібералізацію економіки. Уже розширені можливості вільних економічних зон і значно знижений податковий тягар. Парламент навіть подумує про те, щоб зняти обмеження на капітальні операції з валютою (зараз для залучення таких позик потрібен дозвіл Нацбанку).
Завдяки цим реформам країна має намір уже цього року увійти до числа 60 найбільш привабливих країн для ведення бізнесу. План-максимум - увірватися в топ-25. Але зробити такий стрибок Білорусії буде нелегко. Адже зараз країна плететься у хвості рейтингу Світового банку, займаючи 110-е місце з 175 країн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас