Держава вирішила дотувати роботодавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава вирішила дотувати роботодавців

Казна та Політика
137
У Держбюджеті на 2008 р. передбачені 32 млн. грн. для надання дотацій роботодавцям, які забезпечать першим робочим місцем випускників вищих і професійно-технічних закладів.
Перелік професій і спеціальностей, по яких буде надаватися така дотація, затверджений постановою Кабінету Міністрів №223 від 19 березня 2008 р.
У прес-службі Кабміну повідомили, що ухвалене рішення надає можливість не тільки істотно прискорити та поліпшити працевлаштування випускників, а й дозволить стимулювати розвиток пріоритетних галузей економіки, які відчувають нестачу робочої сили.
Протягом останніх років спостерігався дефіцит робочих кадрів у будівельній і металообробній промисловості. Тому зараз держава буде надавати дотації для першого працевлаштування за професіями маляр, муляр, токар, ремонтник, газоелектрозварщик, фрезерувальник, машиніст аграрного виробництва. А також інженерів зі спеціальностей: металорізальні верстати і системи, інструментальне виробництво, обробка металів за спецтехнологіями.
За інформацією прес-служби, дотація буде надаватися роботодавцеві щомісяця у випадку прийняття на перше робоче місце випускників зазначених професій за направленням державної служби зайнятості терміном на два роки. Розмір дотації дорівнює фактичним витратам на основну і додаткову заробітну плату прийнятої молоді та сумі сплачених внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. При цьому дотація не буде перевищувати середню заробітну плату по всіх видах економічної діяльності, що склалася у відповідному регіоні за минулий місяць.
Заступник голови комітету Верховної Ради з освіти і науки Степан Давимука заявив "і", що ця ініціатива недоречна, оскільки роботодавці і так потребують кваліфікованих фахівців робочих професій. "Це неправильно. Ці гроші потрібно давати студентам, щоб вони йшли вчитися на ці спеціальності. Правильно було б, щоб роботодавці укладали договори з навчальними закладами і самі оплачували навчання потрібних їм фахівців. Це прояв якогось лобізму, і потрібно розібратися в цьому питанні", - сказав пан Давимука.
Цього року дипломи і свідоцтва навчених робітників одержать понад 287 тис. вихованців державної системи професійно-технічного навчання. Державні і комунальні вузи різних освітньо-кваліфікаційних рівнів випустять більше 600 тис. бакалаврів, фахівців і магістрів.
Відзначимо, що відповідно до моніторингових досліджень, існує постійний попит на фахівців з робочою кваліфікацією. У січні поточного року в загальноміському банку даних столиці налічувалося 36,2 тис. вакансій. На кожну людину, що шукає вакансію на робочу професію, припадає, за даними Київського міського центру зайнятості, 13 вільних робочих місць.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас