Населення звинувачує банкірів у падінні долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення звинувачує банкірів у падінні долара

Валюта
1976
На думку 56% киян, опитаних групою компаній "Форекс клуб", основною причиною зниження курсу долара є спекулятивна діяльність банків.
У той же час 30% респондентів вважають, що падіння долара в Україні викликане загальносвітовою тенденцією, а 14% вважають, що провиною всьому панічні настрої населення, що масово продає долари.
Крім того, за результатами опитування, найстабільнішою валютою населення вважає євро (32%) і гривню (25%), за якими ідуть англійський фунт і японська ієна, а американському долару довіряє всього 10% громадян, що пов'язано з його стрімким падінням останнім часом.
У тому, що саме банки виграють від коливання курсів валют, упевнені 45% опитаних, а 39% респондентів вважають, що найбільше наживаються на падінні долара трейдери, що торгують валютою через інтернет.
Банкіри з такою позицією категорично не згодні. "Це однозначно не спекуляція, - заявила заступник голови правління Укрсоцбанку Ірина Князєва. - Адже як людина сприймає? Вона сприймає очима. Природно, коли населення побачило, що євро в обмінниках уже 8-10 грн., а долар на колишньому рівні, люди просто кинулися здавати долари". За її словами, останнім часом кількість охочих здати долари була просто величезна, причому це стосується і готівкового долара, і доларових депозитів - клієнти, які мали заощадження в доларах, намагалися продати долар і покласти гроші на депозит у гривні або в євро.
"Що стосується юросіб, то ті, хто одержував експортний виторг, спробували швидко його продати, а покупців на валюту в такому обсязі в цей момент не виявилося, - доповнює вона. - Зараз ситуація змінилася. Упала ціна на нафту, золото і, природно, євро відносно долара, і наш ринок знову відреагував: долар знову піднявся".
На переконання директора казначейства "Дельта Банку" Віталія Місюри, ситуація, що склалася на готівковому курсі є наслідком сукупності декількох причин. "Банки перебувають під пильною увагою НБУ, тому говорити про яку-небудь спекуляцію банкірів не доводиться, - пояснює він. - Тобто банки не проводили арбітраж на безготівковому міжбанківському ринку і, таким чином, не дискримінували населення. Ситуація на готівковому ринку - це пряме продовження ситуації на безготівковому міжбанківському ринку".
Крім того, як повідомили в одному з комерційних банків, ситуація, що склалася на ринку, - результат позиції НБУ. "Курс долар/гривня підтримується НБУ штучно та абсолютно зарегульований, - заявив банкір. - Така ситуація не може тривати довго - рано чи пізно повинен настати момент, коли на готівковому курсі будуть правити економічні закони, а не регуляторні методи НБУ".
Втім, результати опитування банкірів не здивували. "Що стосується результатів опитування, то думка людей формується під дією тієї чи іншої інформації, що подається різними учасниками ринку, - вважає Віталій Місюра. - Тому не дивно, що результати опитування не відображають ситуацію на ринку із професійної точки зору".
Недостатню поінформованість наших співгромадян про ситуації на валютному ринку підтвердив і керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Микола Івченко. "Найбільш сильні і стабільні на даний момент світові валюти - російський рубль і швейцарський франк, - розповів він. - Американський долар і британський фунт стерлінгів у цей час належать до групи слабких валют, а гривня є стабільною валютою, нехай і не дуже сильною".
Тому, зокрема, Ірина Князєва вважає гривню оптимальним інструментом для заощадження. "Якщо ви збираєте гроші на велику покупку, я б сьогодні рекомендувала зберігати їх на гривневих депозитах, - говорить вона. - Але якщо хочете тривалий час збирати гроші на депозитах, раджу хеджувати курсові ризики, відкривши депозити в декількох валютах, наприклад, 40% - у гривні і по 30% - у доларі та у євро".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас