Відкритий лист з приводу стрімкої деградації законності в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкритий лист з приводу стрімкої деградації законності в Україні

107
Ситуація з дотриманням законів в Україні завжди була непроста. Це часто пояснюється молодістю Української держави, недосконалістю законодавства, відсутністю традицій дотримання прав людини. Державні органи і посадові особи, які повинні діяти лише в межах та у спосіб, що передбачений Конституцією і законами України, широко використовують свої повноваження не для забезпечення прав людини, а для задоволення вузькокорпоративних і власних інтересів та амбіцій. Особливих розмахів подібна практика набула в регіонах України, подалі від всевидючого ока ЗМІ. Українська держава, яка Конституцією проголошена правовою і соціальною, перетворилася в корумповане, криміналізоване, неправове й антисоціальне утворення.
Чого лише варта ситуація, що склалася в Миколаївській області, Первомайському районі, з сільськогосподарським підприємством, яке є взірцем підприємницької ініціативи - Агрофірмою Корнацьких? Найбільший в Україні приватний земельно-майновий комплекс, який досяг видатних показників сільсько-господарського виробництва й забезпечує високооплачуваною роботою ціле село Чаусове-2, зазнає небачених адміністративно-репресивних утисків, викликаних небажанням місцевих “начальників” змиритися з тим, що їм більше не платять хабарі та не ходять “на уклін”. Місцеві органи влади зухвало роблять все, щоб забрати землю, майно та врожай і розікрасти все, що створено важкою працею селян завдяки великим приватним інвестиціям Корнацьких.
Озброєні угруповання “Беркут” вдерлися на поля Агрофірми Корнацьких “з метою охорони громадського порядку” (складається враження, що всю злочинність в області вже викорінено, і “Беркуту” просто нема чим більше зайнятись), і лише приїзд знімальної групи телеканалу СТБ змусив “правоохоронців” поводитись менш брутально. Державні виконавці намагаються відібрати комбайн “Домінатор” - засіб сільгоспвиробництва, який взагалі заборонено відчужувати відповідно до п.8 Додатків до Цивільного процесуального кодексу України, а тим більше неприпустимо відбирати без будь-яких підстав. Намагання землеробів захистити свою власність і право на працю від посягань з боку держави в будь-який момент може закінчитися кровопролиттям.
Чи можна говорити про законність, характеризуючи дії органів державної влади стосовно ВАТ “Сумиобленерго”? Узгоджений центральними й місцевими органами державної влади адміністративно-репресивний терор, який за методами більше нагадує діяльність кримінального угруповання, не лише не вписується в межі законодавства, але й створює загрозу енергопостачанню цілої області і, відповідно, національній безпеці України. Державний апарат замість того, щоб регулювати фондовий ринок, енергопостачання, забезпечувати правопорядок, виступив інструментом напівкримінального переділу сфер впливу в економіці та енергетиці України. Хіба припустимо сприймати таку ситуацію, ніби “все відбувається відповідно до законодавства України. Всі дії направлені на ефективнішу роботу паливно-енергетичного комплексу, і це робочий процес удосконалення як методів організації діяльності ПЕК, так і кадрової політики”.
Наведені два приклади адміністративної сваволі, випадково відібрані з маси аналогічних повідомлень в ЗМІ, є абсолютно типовими та показовими для ситуації, що скалалася в Україні.
Конституцією України на вас покладено комплекс функцій по гарантуванню й забезпеченню прав і свобод, утвердженню законності. Тому ми звертаємося до вас з вимогою негайно вжити дієвих заходів по поновленню законності й правопорядку в сфері реалізації державної влади. Залишення випадків адміністративного беззаконня без належного публічного реагування ставить під загрозу права людини, законність, правопорядок, суттєво погіршує інвестиційний клімат, підриває основи економічної безпеки та компрометує Україну перед світовою спільнотою. В даних умовах ваша бездіяльність утвердить вседозволеність, безкарність, поставить під загрозу конституційні засади державності, а тому є неприпустимою.
За матеріалами: Комітет Нацбезпеки України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас