Тимошенко рятує Гулея і долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко рятує Гулея і долар

Валюта
3914
Як стало відомо "ЭИ", прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зажадала від Ощадбанку купувати видані вкладникам Ощадбанку СРСР долари за курсом 5,05 грн. А щоб держбанк не зазнав збитків, уряд змусив скуповувати долари на міжбанку НАК "Нафтогаз України", втрати якого від операцій із завищеним курсом можуть досягти 15 млн. грн.
Публічні обіцянки прем'єр-міністра Юлії Тимошенко відновити справедливість у виплаті компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР (у зв'язку з падінням курсу долара на готівковому ринку при обміні $198,02 вони одержували по 930-950 грн.) завдали серйозного удару по Ощадбанку.
Обізнане джерело в правлінні Ощадбанку повідомило про те, що після виступу прем'єра в начальників обласних управлінь держбанку відбувся селектор з топ-менеджерами банку, на якому останні дали вказівку викуповувати видані вкладникам Ощадбанку СРСР долари за курсом 5,05 грн.
"Учора сиділи і ламали голову над тим, яким чином реалізувати таку вказівку. У результаті прийняли рішення компенсаційні долари міняти по 5,05 грн./$1, а комерційні операції проводити за ринковим курсом", - розповів співробітник Ощадбанку, що побажав залишитися неназваним.
Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей не захотів підтвердити або спростувати цю інформацію. Він заявив, що позавчора Ощадбанк одержав від Мінфіну черговий транш у розмірі 227,5 млн. грн. для проведення виплат компенсацій за знецінені заощадження. "Із сьогоднішнього дня банк всі зарахування на рахунки і виплати вкладникам проводить тільки в гривнях. При цьому ми сподіваємося, що Міністерство фінансів обміняє за офіційним курсом НБУ іноземну валюту, що залишилася від попереднього траншу, і буде робити наступні перерахування в нацвалюті", - говорить банкір.
Гулей не відповів на запитання, яка кількість доларів, призначених на виплату компенсацій, перебуває зараз на рахунках Ощадбанку. Якщо відштовхуватися від даних держбанку за 22 лютого, то призначену компенсацію не одержали близько 1 млн. вкладників Ощадбанку СРСР. Тобто на рахунках Ощадбанку може перебувати до $200 млн., які прийдеться купувати по 5,05 грн. Оцінні збитки держбанку від проведення операцій за завищеним курсом, виходячи з оцінок, проведених 25 березня, становили 15 млн. грн.
Це серйозна проблема для менеджменту, якщо врахувати, що компенсацію цих збитків уряд може провести тільки наприкінці бюджетного року, а відповідати за виконання бізнес-плану перед наглядовою радою голові правління прийдеться набагато раніше.
Мабуть, тому на допомогу Ощадбанку вчора прийшов Мінфін - після чергової селекторної наради із НБУ останній дозволив НАК "Нафтогаз України" купувати валюту на міжбанку без наявності контрактів на імпорт газу. НАК відразу прийнявся скуповувати долари на міжбанку, у результаті чого курс долара на безготівковому і на готівковому ринку відразу підскочив.
За відомостями банкірів, якщо позавчора в Києві в оптовиків долар можна було купити по 4,90-4,92 грн., то вчора зранку курс піднявся до рівня 5,00-5,01 грн./$1, а в обід він становив уже 5,05 грн./$1. Таким чином, Кабмін просто переніс збитки від операцій із завищеним курсом гривні з Ощадбанку на НАК, що, за традицією, все стерпить.
Однак на цьому проблеми держбанку не закінчаться. Відчуваючи наближення швидкого кінця грошей на виплати (за останніми даними, до реєстру на компенсацію внесені 6,2 млн. чоловік, а в бюджеті передбачені гроші тільки для 5,76 млн. чоловік), Тимошенко вже почала шукати, на кого звалити провину за зрив компенсаційних виплат. Звичайно, за логікою речей, ними повинні стати політичні опоненти Тимошенко.
Однак прем'єр не вдалася до прямих обвинувачень. За версією Юлії Володимирівни, винними в ринковому зниженні курсу долара на міжбанківському та готівковому ринку виявилися керівники обласних філій Ощадбанку. За словами Тимошенко, вони виконують політичне замовлення і намагаються дискредитувати уряд.
За відомостями "ЭИ", перші потерпілі від подібних висловлювань прем'єра вже з'явилися - заяву про звільнення за власним бажанням запропоновано написати начальникові тернопільського регіонального управління Ощадбанку, за те, що він привселюдно озвучив причину затримки виплат - несвоєчасне надходження коштів з Києва.
Нагадаємо, що в Тернополі після тривалої боротьби на губернаторській посаді запанувала людина Віктора Балоги - Іван Стойко, колишній керівник служби голови секретаріату президента. "Чіткість, з якою прем'єр позначила винних, вказує на те, що правління банку свідомо розмінює регіональних директорів, щоб відвести від себе претензії в некомпетентності управління системою та організації процесу виплат. Незаперечний факт - всі спірні вказівки були озвучені на селекторах без письмових підтверджень, у той час як всі спірні речі повинні були робити на місцях", - говорить один зі співробітників Ощадбанку, що побажав не називати себе.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас