Бернанкі зробив висновки з Великої депресії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанкі зробив висновки з Великої депресії

Валюта
1950
Кілька років тому на конференції, присвяченій 90-річчю видатного економіста Мілтона Фрідмана, основну доповідь робив Бен Бернанкі , що тоді був просто одним із членів ради керуючих Федеральної резервної системи США.
Оглядач Times Джерард Бейкер згадує, що Бернанкі, що присвятив значну частину свого життя вивченню Великої депресії і її причин, говорив про одну із центральних концепцій Фрідмана. Фрідман вважає, що економічна катастрофа 1930-х років, власне кажучи, була результатом помилкової політики, тобто жахливої серії помилок Федеральної резервної системи.
Бернанкі завершив свою доповідь із дивною прямотою: "Ви праві. Це була наша провина. Але завдяки Вам, це більше не повториться".
У той час слова вченого, що перетворився на чиновника Центробанку, були сприйняті як трохи більш колоритна оцінка історичних подій, ніж зазвичай схильні давати політики. Однак минуло близько п'яти років, і в повітрі знову носяться відзвуки 1930-х років. Минулого тижня попередник Бернанкі на посаді голови ФРС Алан Грінспен заявив, що нинішня фінансова криза, можливо, найважча за більш ніж 50 років. У цьому контексті тодішня обіцянка голови ФРС набуває певного відтінку зобов'язання.
Звичайно, дії Бернанкі і його колег по ФРС, що вживаються останнім часом, дають підстави вважати, що вони досить серйозно ставляться до можливості того, що нинішня рецесія перетвориться в щось дійсно неприємне, і якщо катастрофі можна запобігти політичними заходами, то вони хоча б не бездіяльні.
На Wall Street прийнято зневажливо говорити про Бернанкі і його колег як про вчених, чиє мислення склалося у вежі зі слонової кості, і тому вони не мають жвавості розуму, необхідної, щоб урегулювати фінансовий хаос, що шириться. Припускають, що всіма необхідними якостями володіють блискучі фінансові розуми, які, власне, цей хаос і створили.
Однак не треба забувати про те, що із січня 2008 року Бернанкі веде Федеральну резервну систему настільки радикальним, новаторським і творчим курсом, про який його недавні попередники не могли і мріяти.
Він за один прийом знизив процентні ставки на 75 базисних пунктів, встановивши рекорд 20 років. А якщо врахувати зниження, зроблене минулого тижня, то він зробив це двічі.
Він запропонував приголомшуючий набір ініціатив, спрямованих на уливання ліквідності у фінансову систему, що задихається від дефіциту готівки. Він виділив гроші ФРС, щоб сприяти покупці одного великого інвестиційного банку (Bear Stearns) іншим (JPMorgan Chase).
Але, мабуть, найрадикальніший захід, хоча він і виглядає почасти технічним, полягає в тому, що він використовує напівзабуту статтю закону про Федеральну резервну систему, щоб кредитувати по дисконтній ставці брокерів Wall Street, яким правила не дозволяють запозичити прямо в Центробанку.
Багато експертів з фінансових ринків відзначають, що ця стаття закону застосовується вперше з 1930-х років, і це теж свідчить про те, що Бернанкі не прогулював заняття, коли вивчав Велику депресію.
Питання вже не в тому, чи вистачає ФРС сміливості, хоча і можна сказати, що їй потрібно було почати діяти раніше. Питання в тому, чи буде безпрецедентних заходів, що вживаються ФРС, досить, щоб уникнути навіть невеликої депресії. Минулого тижня, уперше за кілька місяців, з'явилися деякі підбадьорливі ознаки.
У момент, коли всі вже чекали краху 2008 року, американські фондові біржі пережили свій найкращий тиждень із лютого. Долар пішов вгору. Ціни на сировинні товари знизилися.
Звичайно, говорити про те, що екстремізм Бернанкі приніс бажані результати, передчасно. Важливо розуміти, що ФРС, власне кажучи, намагається згасити дві пожежі, і якщо її дії дозволять взяти під контроль одну з них, друга цілком може поширитися і реанімувати першу.
Заходи ФРС зі збільшення ліквідності, включаючи організацію своєрідного порятунку Bear Stearns, спрямовані на подолання кризи у фінансовій системі. Аналізуючи Велику депресію, Фрідман писав, що ФРС не зуміла втрутитися та врятувати банки від краху. Це привело до виводу з банківської системи приблизно половини внесків. Саме цього Бернанкі, схоже, найбільше хоче уникнути.
При цьому зниження ФРС процентних ставок спрямовані на економіку в цілому. Хоча багато хто очікував, що Центробанк піде далі і знизить ставки на 100 базисних пунктів, було видно, що Комісія з відкритих ринків нервує. Двоє її членів були проти зниження навіть на 75 пунктів, до 2,25%. Це здається зайвою обережністю. Якщо економіка скорочується з такою швидкістю, як це виглядає, ризик інфляції зменшиться досить швидко. ФРС явно йде до того, щоб у найближчі місяці знизити ставки до 1%, а то й нижче. І це буде ще один рекорд Бернанкі.
Однак згодом порятунок фінансової системи та економіки зажадає більшого, ніж дії ФРС. Ринки не стабілізуються доти, поки не одержать від уряду і Конгресу США виразних сигналів, що великі державні кошти йдуть на порятунок ринку житла. І поки політики виглядають менш радіальними, ніж технократи із ФРС.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас