Мінекономіки очікує детінізації економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки очікує детінізації економіки

Казна та Політика
245
Міністерство економіки повідомило, що в III кварталі 2007 року рівень тіньової економіки виріс на 1% - до 31% від ВВП. Втім, цього року у відомстві очікують значної детінізації економіки у зв'язку із вступом України до Світової організації торгівлі (СОТ). Експерти говорять, що ці прогнози виправдаються лише через кілька років.
Учора Мінекономіки оприлюднило дослідження тенденцій тіньової економіки країни в III кварталі 2007 року. За розрахунками міністерства, якщо в I і II кварталах минулого року рівень тіньової економіки в порівнянні з аналогічними періодами 2006 року знизився на 3% та 2% відповідно, то в III кварталі - виріс на 1%, до 31% від офіційного розміру валового внутрішнього продукту (ВВП). Зростання тінізації економіки було викликано політичною невизначеністю перед достроковими парламентськими виборами, збільшенням негативних інфляційних очікувань населення та ризиків дестабілізації фондового ринку внаслідок світової кризи фінансової ліквідності.
За даними Мінекономіки, в III кварталі рівень тінізації зменшився в оптовій торгівлі (на 6% - до 14%), торгівлі автомобілями (на 5% - до 19%), деревообробці (на 2% - до 14%), легкій промисловості (на 2% - до 18%) і металургії (на 1% - до 20%). Пішло "у тінь" виробництво в машинобудуванні (зростання на 3% - до 26%), сільському господарстві (на 7% - до 49%), хімії та нафтохімії (на 3% - до 16%), страхуванні (на 11% - до 39%), операціях з нерухомістю (на 6% - до 26%).
У звіті не наводиться пояснення такої динаміки - це внутрішня інформація міністерства. Лише щодо збільшення тінізації сільського господарства Мінекономіки офіційно повідомляє, що воно викликане збільшенням випадків використання тіньових схем у сфері земельних відносин. "Під час перевірок майже 3,5 тис. об'єктів різних форм господарювання в січні-вересні було виявлено 1455 злочинів економічної спрямованості, пов'язаних з незаконними операціями із землею", - відзначається у звіті.
Джерело в Мінекономіки повідомило, що "наприкінці 2007-початку 2008 року у зв'язку із вступом країни до СОТ компанії стали виходити з тіні". Тому, за його словами, дані III кварталу, у яких врахований цей фактор, показали реальний рівень тінізації. Джерело впевнене, що майбутні дослідження покажуть зниження тінізації даних галузей.
Втім, експерти очікують, що вступ України до СОТ незначно зменшить рівень тінізації економіки. "Посилення конкуренції та відкриття зовнішніх ринків дійсно може привести до виходу частини компаній з тіні. Але це лише ненабагато знизить загальний рівень тінізації економіки і стане помітно не раніше, ніж через п'ять років", - упевнений аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. "Компанії, зацікавлені в членстві України у СОТ, уже давно вийшли з тіні і провели або планують провести найближчим часом міжнародний аудит", - додає гендиректор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас