Україні підкинули проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні підкинули проблем

Валюта
2278
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) повідомило, що фінансовий сектор України перебуває на останньому місці серед країн, що розвиваються, Європи і СНД за якістю кредитного портфеля - показник потенційних проблемних активів українських банків становить 75%.
Експерти вважають, що реальні суми проблемних кредитів банків ще не досягли критичного рівня, але заява S&P може знизити можливості банків із залучення інвестицій і змусить їх ускладнити умови кредитування.
Рейтингове агентство S&P учора поширило в ЗМІ повідомлення, у якому висловило стурбованість "двозначними цифрами зростання витрат бюджету та ознаками 'перегріву' української економіки". В S&P заявляють, що однією із причин "негативного" прогнозу рейтингу України є рішення уряду Юлії Тимошенко про часткове повернення населенню внесків Ощадбанку СРСР, що становлять 24% ВВП, що свідчить "про тенденції до посилення витрат, пов'язаних з електоральним циклом". "У країні розкручується спіраль "зарплати-ціни", що з високою ймовірністю відіб'ється на економічній стабільності та довгострокових перспективах зростання", - відзначає S&P.
З урахуванням збільшення зовнішнього боргу фінансового сектора України до $28 млрд агентство "турбує значний ризик рефінансування зобов'язань української банківської системи". Банки погасять в 2008 році $11,5 млрд, з яких тільки $4,6 млрд - кредитні лінії материнських банків. "Але інші зобов'язання повинні бути рефінансовані, хоча обстановка на ринку продовжує ускладнюватися", - говориться в повідомленні S&P.
При цьому S&P підрахувало, що за якістю кредитного портфеля фінансовий сектор України поряд із Грузією займає останнє місце в СНД і країнах, що розвиваються, Європи. "Її (України) показник потенційних проблемних активів становить 75%", - заявляє агентство.
За словами заступника директора паризького офісу S&P Катерини Трофимової, основним показником ризику є "гіпотетичний рівень валових проблемних активів у фінансовій системі в рамках реалістичного сценарію економічної рецесії". "Проблемні активи включають прострочені позики, реструктуровані активи (при зміні початкових умов кредиту), реалізовані застави нерухомості та інших активів, стягнені для повернення позикової заборгованості, а також проблемні активи, передані в управління спеціальним юридичним особам", - пояснила Трофимова.
Банкіри здивовані використанням такої методики розрахунку проблемної заборгованості, вважаючи її перебільшеною. "Портфель прострочених кредитів української банківської системи кращий від казахської, молдавської або азербайджанської", - упевнений радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. Хоча обсяг реальних проблемних кредитів перевищує офіційну статистику (за даними НБУ, на 1 березня 2008 року - 1,41%), їхня частка поки перебуває в припустимих межах. "Проблемні кредити в українських банках доходять до 3-5% портфеля і тільки в одного з банків досягають 30%,- розповів заступник генерального директора з питань досліджень і розвитку агентства "Кредит-Рейтинг" Григорій Перерва. - Але ми не бачимо той залишок по кредиту, по якому виникла заборгованість".
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що S&P включило в обсяг проблемних активів ті компоненти банківського балансу, які в Україні проблемними не вважаються. "Криза, з якою зіткнулися світові фінансові інститути на ринку нерухомості, показала, що проблеми виникають не на порожньому місці, - говорить експерт. - Тому S&P, перенісши американський досвід кризи ринку subprime в Україну, виявив величезний потенційний ризик". "З розвитком будь-якого ринку відбувається його насичення і починаються проблеми з оплатою кредитів. Різко зростає число неплатників, банки в різному ступені починають переживати труднощі. Це небезпечне вибухом кредитної бульбашки. Ніхто не візьметься відповісти, чи дійшли ми до цієї критичної точки і чи очікувати неприємностей", - відзначає він.
Після заяви S&P зовнішні позики для українських емітентів можуть стати ще менш доступними, упевнені експерти. "Коли в країні підвищуються ризики, більш консервативні інвестори починають іти або не приходять", - пояснює Ігор Бураковський. Це змусить банки знизити обсяги кредитування, темпи збільшення якого в лютому сповільнилися. "Банки посилять контроль над видачею кредитів і повинні будуть забезпечити їхню високу якість", - упевнений Григорій Перерва.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас