Сума заявок на повернення ПДВ збільшилась до 9,1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сума заявок на повернення ПДВ збільшилась до 9,1 млрд грн

Казна та Політика
300
Міністр фінансів Віктор Пинзеник учора заявив, що з початку року сума заявленого до відшкодування ПДВ збільшилася, перевищивши 9 млрд грн, а заборгованість держави по ПДВ скоротилася всього на 0,3 млрд грн.
Ці цифри означають, що голова Державної податкової адміністрації Сергій Буряк не зможе виконати обіцянку повністю погасити заборгованість по ПДВ до 1 квітня. Тому експерти сумніваються у виконанні і другої обіцянки - ввести електронні податкові реєстри для прискорення відшкодування ПДВ.
У вівторок голова Мінфіну Віктор Пинзеник повідомив журналістам, що Державна податкова адміністрація (ДПАУ) у січні-лютому перевиконала план з відшкодування ПДВ на 894 млн грн, а при бюджетному плані на I квартал в 5,38 млрд грн уже повернула підприємствам на 244 млн грн, або 5%, більше. "Сьогодні на виконанні в Держказначействі є реєстр на відшкодування ПДВ ще на 600 млн грн", - сказав міністр. "У нас перебуває 65 реєстрів по підприємствах, де суми перевищують 100 тис. грн, і затримок по них немає ні на хвилину", - уточнила голова Держказначейства Тетяна Слюз.
Однак, незважаючи на збільшення сум відшкодування, обсяг заявленого до повернення ПДВ із 1 січня до 24 березня збільшився з 8,6 млрд грн до 9,1 млрд грн. При цьому сума простроченого ПДВ (понад 60 днів) зменшилася, за даними Мінфіну, усього на 0,3 млрд грн - до 3,8 млрд грн. Наростаючий борг з відшкодування Пинзеник назвав "технічним", тому що приріст відбувся "у рамках законодавчо встановлених норм".
Він запевнив, що прострочені суми будуть погашені, але поступово. Дані Мінфіну свідчать про те, що обіцянка голови ДПАУ Сергія Буряка до кінця березня повернути суми, заявлені до відшкодування, не буде виконана. На початку лютого Буряк заявив, що з 8,5 млрд грн на початок року простроченими були 3,5 млрд грн, а фіктивними, які повертатися не будуть, - 3 млрд грн. Для повного вирішення проблеми ПДВ Буряк попросив у Мінфіну додатково виділити відомству 10-12 млрд грн. Мінфін у задоволенні прохання відмовив, зберігши плани ДПАУ. Джерело в ДПАУ повідомило, що план відшкодування на березень - 2,2 млрд грн.
Експерти вважають, що вирішити проблему боргу в такі короткі строки дійсно нереально, а обіцянки Буряка пояснюють тим, що новий голова ДПАУ не володів ситуацією в повному обсязі або просто намагався виконати доручення президента Віктора Ющенка. На думку аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Владислава Комарова, Кабміну не вигідно збільшувати суму відшкодування, тому що з'явилися ризики невиконання плану приватизації. Учора заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський підтвердив ці побоювання, повідомивши, що при плані приватизації на рік 8,602 млрд грн за два місяці в бюджет надійшло 0,2 млрд грн.
Старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський говорить, що існування практики більш швидкого одержання ПДВ у випадку неофіційної сплати частини суми повернення блокує вирішення проблеми несвоєчасного відшкодування. "Ця система склалася від верху до низу", - відзначає експерт. За його словами, з огляду на невиконання обіцянки, що дав Буряк платникам податків, є ризики, що з 1 квітня буде складно ввести електронні реєстри податкових накладних, які повинні прискорити перевірку заявок на відшкодування. "Змінилося три уряди, а ми все говоримо про це. Але ж цей метод дозволяє вирішити проблему більш оперативно, ніж чекати прийняття Податкового кодексу", - упевнений Дубровський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас