ПриватБанк: НБУ і ДПАУ повинні втрутитися в ситуацію з демпінгом на банківському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк: НБУ і ДПАУ повинні втрутитися в ситуацію з демпінгом на банківському ринку

Валюта
2825
Національний банк України (НБУ) і Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) повинні втрутитися в ситуацію з наданням банками послуг за ціною нижчою собівартості, вважає голова правління найбільшого в Україні ПриватБанку (Дніпропетровськ) Олександр Дубілет.
"Мене трохи дивує низький прибуток деяких банків, тому що я знаю складові їхнього балансу. Мені здається, що це питання демпінгу... Нацбанк і податкова адміністрація повинні вирішити, що означає надання послуг нижче собівартості і як ця собівартість визначається. Адже якщо ведеться прибутковий бізнес, то в державну скарбницю повинні платитися податки", - відзначив Дубілет у своїй статті в газеті "Комерсант-Україна".
Голова правління ПриватБанку також відзначає некоректну роботу низки іноземних банків на українському ринку. "Сьогодні виникла проблема некоректної роботи деяких іноземних банків на нашому ринку... Єдиний ризик приходу в Україну іноземних банків, і він досить істотний, - можливість ведення ними демпінгової політики", - вважає банкір.
При цьому Дубілет відзначає, що в українському законі про банки передбачена заборона на надання послуг нижче собівартості, але не прописаний механізм її визначення.
"Зараз кредитні установи для одержання якоїсь кількості клієнтів, яких потім можна буде записати в консолідований баланс де-небудь у європейській країні, руйнують банківський бізнес в Україні", - підкреслив голова правління ПриватБанку.
За його оцінкою, відсутність природної кореляції між депозитними та кредитними ставками низки банків веде до підвищення залежності банківського сектора країни від зовнішніх ринків.
"Галузь виявиться повністю залежною від іноземних грошей. Залежність на 10-30% балансу нормальна, але щоб наша країна на 50% залежала від припливу іноземного капіталу - це неправильно. Тоді ця залежність буде граничити з втратою фінансового суверенітету. Від цих ризиків потрібно піти", - вважає Дубілет.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас