Стельмах вже зміцнив гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах вже зміцнив гривню

Валюта
7885
Курс долара як на готівковому, так і на безготівковому ринку продовжує опускатися та уже досягає 4,8-4,95 грн./$1. Банкіри вважають, що Нацбанк уже де-факто провів ревальвацію гривні, і за цим може піти і її офіційне зміцнення.
Минулого тижня курс гривні до долара на міжбанку опустився істотно - нижче рівня 5 грн./$1. У минулий понеділок котирування безготівкової американської валюти перебували на рівні 5-5,02 грн./$1, але вже до п'ятниці опустилися до 4,93/4,97 грн./$1. У цей понеділок ситуація лише ускладнилася, і котирування досягли позначки 4,91 грн./$1. Проте НБУ так і не став купувати долари.
Слідом за цим подешевшали і долари в обмінних пунктах. Уже до п'ятниці не можна було продати їх навіть за 5 грн., а реальною ціною, що банки пропонували за долар у понеділок, була 4,75-4,8 грн.
"Однією з основних видимих причин різкого зниження курсу долара США відносно гривні є те, що НБУ в останні дні перестав викуповувати надлишок доларів на міжбанківському валютному ринку. Це належить до низки заходів НБУ, що стримують інфляцію", - пояснила голова правління Правекс-Банку Наталя Зубрицька.
По-перше, НБУ разом з Мінфіном уживають заходів зі стиснення грошової маси - центробанк за допомогою своїх депозитних сертифікатів, а Мінфін - накопичуючи гроші на єдиному казначейському рахунку. Це змушує банки і підприємства зливати валюту на міжбанківський ринок. Кредитно-фінансові установи роблять це для виконання резервних вимог НБУ, а компанії - для фінансування своєї поточної діяльності.
"Зниження ліквідності банківської системи стало наслідком активної політики Мінфіну і НБУ зі стримування інфляції. Прямим наслідком цього стало спочатку швидке збільшення процентних ставок на міжбанківському ринку, а потім продажі доларів і зростання курсу гривні. На поточному тижні навряд чи варто очікувати поліпшення ситуації з ліквідністю, а виходить, гривня може зміцнюватись і далі, а процентні ставки рости. Наступним логічним кроком стане втручання НБУ в ситуацію на валютному ринку", - погоджується начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
У якості ще однієї причини банкіри називають падіння долара на світових ринках. "Населення України основну частину своїх заощаджень зберігає в доларах США. З урахуванням падіння долара люди шукають йому альтернативу", - підкреслила Зубрицька.
Заступник голови "Родовід Банку" Олександр Соболєв виділив ще одну причину того, що відбувається. "На міжбанківському ринку зниження долара США проти гривні сформовано двома основними мотивами: подорожчанням гривневого ресурсу і зниженням долара США проти євро", - відзначив Соболєв. Він також пояснив, чому в обмінниках подешевшав долар, а євро купити практично неможливо. "Інформація про світову кризу, що розвивається, і катастрофічні наслідки для долара, намальовані деякими аналітиками, збудили частину населення, що легко піддається панічним настроям. Вона ринулася продавати кревні заощадження, що зберігалися в доларах США", - пояснив заступник голови "Родовід Банку".
Фактично зміцнення курсу гривні, що пророкували з початку року, відбулося. Причому це справа рук НБУ. На відміну від березня 2005 р., цього разу Нацбанк не чіпав офіційний курс долара. Щоб не викликати на себе вогонь критики, керівник регулятора Володимир Стельмах вибрав більш безпечний шлях. Як і багато разів до цього, НБУ просто-напросто не скуповує з безготівкового ринку надлишкову валюту і ніяк не заважає тим, хто її хоче продати. У підсумку доларів виявляється занадто багато, і вони самі продавлюють ціни. Імовірно, банки купували б валюту для видачі кредитів або розрахунку по зовнішніх боргах. Ще місяць тому багатьом з них не вистачало доларів, щоб розрахуватися по синдикованих кредитах та єврооблігаціях. Однак сьогодні в банків інші пріоритети - багато з них перевели більшу частину валютної позиції в євро, що зростає. Тепер вони вичікують і дістають прибуток. А коли гривні гостро не вистачає, продають готівкові долари.
А в тих, хто хотів би купити долари, для цього немає гривні. Уже другий місяць підряд НБУ та уряд разом вилучають зайві гроші з обігу. Зокрема, уряд з початку року стягував гривню на рахунки Держказначейства, а НБУ продавав депозитні сертифікати. Як наслідок середньоденний залишок на коррахунках банків упав до критично низької позначки. Якщо в січні банки мали у своєму розпорядженні 18-20 млрд. грн., то в березні їм доводиться оперувати 13-15 мільярдами. Практично всі ці гроші повинні залишатися на рахунках, щоб банки могли витримувати вимоги НБУ з резервування.
Офіційні заяви Нацбанку повністю суперечать його реальним діям. Керівник групи радників голови правління НБУ Валерій Литвицький учора заявив, що регулятор не має наміру зміцнювати гривню. "Голова Нацбанку неодноразово говорив, що історичний потенціал зміцнення гривні існує. Але це не означає, що завтра ми готові заповнити той історичний розрив у недооцінці гривні, що загальновідомий та існує", - сказав він.
Проте банки вже малюють більш різке зміцнення гривні. "Курс долар/гривня, за нашими прогнозами, може зміцнитися з 5,00 до 4,75 у найближчі два-три місяці", - відзначив директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси та кредит" Андрій Войтенко. Інші банкіри більш категоричні. "Якщо на цьому тижні НБУ знову не вийде на ринок, тоді готівковий курс гривні може дійти до 4,80 грн./$1, а то й до 4,50 грн./$1",- упевнений Ерік Найман.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас