У "Газпрому" з’явиться конкурент на європейському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Газпрому" з’явиться конкурент на європейському ринку

Енергетика
399
Австрійська нафтогазова компанія OMV має намір розширити свій ринок до 13 країн, включаючи Туреччину, Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Балкани і Німеччину. За словами голови компанії Вольфганга Руттенсторфера, у його планах зробити OMV серйозним конкурентом "Газпрому" на європейському ринку.
OMV має намір придбати контрольний пакет акцій угорської нафтогазової компанії MOL. Пропозицію про покупку вартістю 13,8 мільярда євро (21 мільярд доларів) OMV зробила в червні 2007 року, однак вона була відкинута.
У рамках плану із захоплення європейського ринку OMV побудує газопровід Nabucco, що простягнеться від газоконцентраційної станції в турецькому місті Ерзурум до аналогічної станції в австрійському Бумгартені. Цей газопровід, запуск якого призначений на 2013 рік, повинен скласти конкуренцію "Південному потоку", за допомогою якого газ буде поставлятися з Росії на Балкани та у Західну Європу.
Із всіх постачальників газу для європейського конкурента "Газпрому" визначений тільки один - Азербайджан. Він уже поставляє газ на станцію OMV в Ерзурумі. Інші постачальники є теоретичними. Серед них Руттенсторфер згадав Іран та Ірак.
Нагадаємо, що 28 лютого 2008 року Росія та Угорщина підписали міжурядову угоду про будівництво "Південного потоку", яким займається "Газпром" разом з італійською компанією Eni. Обсяг інвестицій у проект, запуск якого запланований на 2013 рік, оцінюється в 10-14 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас